Uludağ Üniversitesi 2017-2018 Bahar Döneminde Proje VI dersi kapsamında Bursa/Çekirge bölgesinde tasarlanan Termal Otel ve Kür Merkezi projesi.
Çevresel Veriler
Bursa’nın en eski mahallelerinden biri olan ‘Çekirge Mahallesi’ var olan doğal su kaynakları ve tarihi değerleri ile Bursa için önemli bir kent bileşenidir. Kente hakim konumu, dinamik yapısına ek olarak kış ve termal turizmi ile kente ekonomik katkı da sağlamaktadır. Bu etkenlerin çevre bölgelerde de toplumsal ve ticari hayatı geliştirip dönüştürdüğü gözlenmektedir. Proje alanının belli başlı sorunları ise; çekirge meydanına olan yakınlığı sebebiyle trafik, kamusal mekan eksikliğidir. Bölgede Sokaklar ve meydanlarda baskın öge araçlardır. Buna karşılık kamusal alanlar pasivize ve minimize edilmiştir.
Proje arazisi Hüsn-ü Güzel bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgede bir bölümüyle halen halkın kullanımına açık, bir bölümünün ise çürümeye terkedildiği Hüsn-ü Güzel hamamı, bir de kullanıma açık olmayan Servinaz Banyoları bulunmaktadır. Tüm bu tescilli yapılar proje arazisinin yön verici etmenlerinin başında gelmektedir.
Genel Yerleşim Kararları
Arazide bulunan tescilli yapılar oldukça eğimli olan bu arazinin en üst kotlarında ve araziye potansiyel giriş noktalarında yer almaktadır. Bu yapıların amaçlarına uygun olarak hizmet edebilmesi adına yapılar açık alan kurgusu ile birlikte de düşünülerek o alanda bir iyileştirme çalışmasına gidilmiştir. Mekanın yaşayan kamusal bir alana dönüşmesi için açık-yarı açık mekanlar oluşturularak peyzaj ile desteklenmiştir.
Projenin kür merkezi kolunu mevcut hamamlara yakın olarak konumlandırarak sıcak su ile ilişkili mekanları ilişkilendirmek, otel mekanlarını orta aksa yerleştirerek tampon bölge oluşması sağlanmak istenmiştir. Otel spa mekanları ise kür merkezi ile kısmen ortak kullanım gerektiren mekanlara sahip olması sebebiyle yatayda kür merkezi birimleri ve otel girişi arasına konumlandırılmıştır. Böylelikle otel kullanıcıları için de kür merkezi ile sıcak ilişki sağlanmıştır.
Otelin sosyal kullanımlı eğlence mekanları ise alt kotlarda bulunmaktadır. Yapının toprakla ilişki kurduğu en alt kotta ise peyzaj düzenlemesi ve mimari tasarım kararları ile açık-yarı açık rekreasyon alanları düzenlenmiştir.
Projenin ana kalbi olarak nitelendirilebilecek olan konsol balo salonu ise arazinin tüm potansiyellerinin kullanılmaya çalışıldığı bir mekandır. Bu balo salonunda maksimum ışık, maksimum manzara, maksimum konfor hedeflenmiştir. Yapının hem kapalı alan kullanımına artısı olan bu mekan bahçe katında ise yeşilin devamlılığına ve yarı açık alanlar oluşmasına katkı sağlamaktadır.