Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimari Tasarım 5 dersi kapsamında Esra Karababa'nın hazırladığı geleneksel üretim kaynaklarının canlandırılmasına yönelik öğrenci projesi.
Doğanköy Bölgesi
Üzerinde çalışılan proje arazisi Bursa’nın Nilüfer ilçesinin Doğanköy Mahallesi’nde yer alıyor. Bu bölgeyi konumu açısından sanayi ile yeni yerleşim olan Balat arasında sıkışmış olarak yorumlayabiliriz. Geçmişte burada tarım ve hayvancılık üzerine bazı faaliyetler gerçekleştirilmekteydi ve ipek üretimi yapılmaktaydı. Şükrü Saraçoğlu burada ipekçilik faaliyetleri gerçekleştirmekteydi. Bu amaçla eskiden kozaklık olarak kullanılmış olan yapı hala Doğanköy’de bulunmakta ve kullanılamayacak halde.
Bölge halkının geçim kaynaklarının geçmişten günümüze kadar değişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Tarım faaliyetleri oldukça azalmış ve ipekçilik yapılmıyor durumda. Burada yaşayan insanlar çoğunlukla şehirde çalışarak yaşamlarını kazanıyorlar.
İnşaat halinde olan Bursa Şehir Hastanesi’ne, yeni ve Bursa’nın prestijli bölgelerinden biri olarak sayılabilecek olan Balat’a yakınlığı sebebiyle gelişme potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
Konsept Aşaması
Geçmişten günümüze kadar ipek ürünlerinin ticareti açısından önemli bir yer olan Kozahan’ın plan kurgusu referans alındı. Burada bulunmakta olan eski kozaklık binası ise referans kütle olarak kabul edildi. Kozahan’ın dikdörtgensel plan şeması burada düşünülerek referans kütle ile arasında bağ kurulmaya çalışıldı. Net bir şeması olan bu kütlenin çevresi ile etkileşimini sağlayabilmek adına plan kurgusu da düşünülerek boşluklar oluşturuldu. Fonksiyonlar göz önünde bulundurularak birimlerin kat yükseklikleri dengelendi. Kozahan’ın merkez aksında bulunan şadırvana atıfta bulunmak adına iç avluda su öğesi kullanıldı.
Plan Kurgusu
Dışarıdan düşey sirkülasyon elemanları yoluyla ulaşılabilen ve üst kotta bulunan ürün sergileme alanı ile üretim birimi arasında geçiş sağlandı. Bunun amacı, tesisin okul gezileri gibi turlara da hizmet etmesi öngörüldüğü için ürünleri gören ziyaretçilerin üretim birimini de gezmesini sağlamaktır.
Besleme için gerekli olan 3500 dönümlük dutluk alanı üretim birimine yakın olacak şekilde konumlandırıldı.
Eski kozaklık binası konaklama birimi olarak değerlendirildi. Burası için tesisten ayrı bir otopark kurgulandı.
Çok amaçlı salon ve fuaye ayrı bir birim olarak çözüldü, burada bazı sosyal faaliyetlerin yapılması öngörülüyor ve insan sirkülasyonunun yoğun olacağı kabul ediliyor.
Atölye, dinlenme, kafe alanları ise tüm bunlardan daha ayrı bir biçimde kurgulandı.