Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimari Tasarım V dersi kapsamında Zeynep Sena Sancak'ın tasarladığı, "geleneksel üretim kaynaklarının canlandırılması" konulu ipek üretim tesisi projesi.
Çevresel Veriler
Doğanköy konumu ve yaşayış şekli nedeniyle, ne kent ne de köy diyebileceğimiz bir yapıya sahip. Çevresi incelendiğinde kuzey batısında şehir hastanesi kuruluyor, kuzeyinde Bademli, kuzey doğusunda Balat, güney doğusunda ise organize sanayi bulunmakta. Ayrıca çevre yolu da Doğanköy’ün kuzey tarafından geçiyor. Bu nedenle gelişime açık bir bölge olduğunu söyleyebiliriz.
Çevreden alınan verilere göre, Doğanköy’de içe dönük bir yaşam var ve toplanma mekanları çok az. Bu nedenle projeye bir meydan önerisi getirildi. Köy halkı göz önüne alındığında ise, köyde belirgin bir geçim kaynağı bulunmamakla beraber, kadınlar genellikle evde, erkekler ise çalışmak için Organize Sanayi’ye gidiyor. Bu nedenle oluşturulan tesiste köy halkının iş gücünden yararlanılması hedefleniyor.
Kurgu
Kumaş Bursa için eskiden önemli bir değer iken günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. Bu durumdan yola çıkarak hem kumaş üretiminin yapıldığı, hem de moda tasarımcılarının belirli zamanlarda gelip, konaklayıp üretimin yapıldığı ortamda kendi tasarımlarının üretebilecekleri bir tesis hedeflendi.
Projeye başlarken, koza şeklinin etrafında bir yerleşim göstererek mekanlar arasındaki ilişki sağlandı. Arazide mevcutta bir kozaklık bulunmakta. Tarihi bir dokuya sahip olduğu için müze ve tasarımcıların toplanabildiği mekan olarak işlevlendirildi. Hemen yanında yeni üretim tesisi bulunmakta. Arazinin sağ tarafında ise konaklama, kafe ve satış birimi bulunmakta. Konaklamanın cephesini mahremiyet açısından meydana ters yönde verildi. Yapılar koza şeklinde bir meydan etrafında yerleşiyor. Oluşturulan meydanda insanlar toplanabilir, birbirleriyle iletişim kurabilir, en önemlisi üretilen tasarımlar meydanda bir podyumda sergilenebilir. Meydanın çeperlerinde ise birbirlerine rampa ile bağlanmış farklı kotlarda dikim atölyeleri bulunmakta. Dikim atölyelerinin cephesi polikarbon olarak tasarlanmıştır. Bunun sebebi, tesise girildiğinde dikim atölyelerinin göz önünde bulunması aynı zamanda şeffaflık sağlayarak sert bir cephe oluşturmamasıdır.
Arazinin güney tarafında üretilecek kumaş miktarına bağlı olarak bir dutluk bulunmakta. İpek böceklerinin besleneceği dut yaprakları hassas bir yapıya sahiptir. Arazinin kuzey yönünden çevre yolu geçiyor ve bu da egzoz dumanı miktarını arttırmakta. Bu nedenle dutluk; çevreden az zarar görmesi için arazinin güney tarafında konumlandırılmıştır.