Archstorming tarafından düzenlenen ve başında jüri üyesi olarak Charles Walker (Zaha Hadid Architects'in yöneticisi) ve Irak'ın Musul şehrinde açılan yarışmada, Türk ofisi MKS Mimarlık 50 finalist arasında finale kaldı.
Musul Savaş Sonrası Yaşam Yarışması’nda finalist olmaya hak kazanan Kurtuluş Göktaş, Mohamed Abdellatif, Demet Karabacak ve Mahmut Dursun yeni Babil Kulesi projesini sundu.
Tevrat’ın birinci kitabı Genesis’ten alıntı yapan ekip, “Göklere erişecek kulesiyle kendimize bir kent kuralım.” dedi. “Günümüzde ne yazık ki besin yetersizliği tarafından tehdit edilen ‘bereketli hilal’in üzerine bir gök inşa edilebileceğini hiç mi düşünmediler?” şeklinde devam etti. İşin ilginç yanı, hem Babil Kulesi hikayesinin hem de Musul Sorunu’nun Irak’ta gerçekleşmiş olması. Bu iki konunun ortak noktası, her iki hikayede de şehrin dağılmasına sebep olan insan çatışması.
Bu duruma çözüm sunmayı amaçlayan proje, farklı insanlar arasında iletişim köprüsü kuran ortak bir alan oluşturmaya çalışıyor. Eski Irak evlerinde “qantara” adı verilen bir konsept bulunurdu. İki evi birbirine bağlayan kemerli bir geçit olan “Abbara”, insanlara sosyalleşme imkanı sağlardı. Yeni Babil Kulesi’nin, insanlar evlerine geri döndüğünde bir savaş anıtı olarak şehrin merkezine konması planlanıyor. İnsanlar her baktığında geçmişten ders almalarını sağlayacak. Daha anlamlı bir yaşam alanı oluşturmak adına Yeni Babil Kulesi’nin tasarımında yerli materyaller kullanıldı.