MİMARİ RAPOR
Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan ulaşım hattı üzerinde bulunan, liman şehri özelliğiyle dikkat çeken Tekirdağ, 2014 senesinde büyükşehir olmuş ve merkez ilçesi Süleymanpaşa Belediyesi ismini alarak hizmetlerine devam etmiştir. Gelişen bir yerleşim birimi olarak belediyenin vatandaşa daha kolay ulaşması ve vatandaşın daha iyi bir hizmet alması ihtiyacı yeni bir belediye binası ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple, Tekirdağ’ın gelişen yüzüne uygun, sürdürülebilir, şehir siluetine katkısı olan, öncü tasarımıyla dikkat çeken bir belediye hizmet binası tasarlanmıştır.
Yapı tasarlanırken öncelikle şehre etkisi düşünülmüş ve algılanabilir, insan ölçeğinde bir yapı tasarlanması kararlaştırılmıştır. Kullanım alanının fazla olması sebebiyle ağır bir yapı olması beklenen belediye binası parçalı kütleler ile hafifletilmiştir. Parçalı kütleler, şehirde bulunan konut yapıları ve diğer yapılar ile birlikte şehir görünümüne uyum sağlamıştır.
Kütlesel hareketler kararlaştırıldıktan sonra yapının parsel içine nasıl yerleştirileceğine karar verilmiştir. Çevresiyle etkileşim halinde bulunacak yapının şehir merkezine dolayısıyla halk yaklaşımına yakın olan batı yönüne halkın birinci dereceden kullanacağı birimler yerleştirilmiş ve erişim kolaylığı sağlanmıştır. Konferans salonu, alışveriş birimleri, tahsilat birimleri zemin katta kolaylıkla erişilebilecek şekilde konumlandırılmıştır. Üst katlarda da halkın daha çok kullanması öngörülen hizmet birimleri batı yönünde konumlandırılmıştır. Yemekhane hem belediye çalışanlarına hem de mesai saatleri dışında halka hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır. Yapının doğu tarafında ise yönetim, meclis ve hizmet birimleri konumlandırılmıştır. Zemin katta başkan, meclis ve zabıta müdürlüğü girişleri batı tarafından verilmiştir. Üst katlarda da birimler bu karara uygun olarak konumlandırılmıştır.
Belediye hizmet binasının büyük bir yapı olması sebebiyle kullanıcıların istedikleri yere rahatça ulaşabilmesi ve ışığın etkin kullanımı önemlidir. Yapı, kullanıcıların yapıyı rahat algılayabilmesine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştır. Ana koridordan dört parçaya ayrılan kütlelerde birimler, hizmet çeşitlerine göre farklılaştırılmıştır. Parça kütlelerin ortasında konumlandırılan koridorlarda bekleme alanları çözülmüştür. Koridorların, kapalı ve ışıksız kalmaması için iç bahçeler ve galeri boşlukları tasarlanmıştır. Galeri boşluklarıyla ışığın etkin kullanımı ve katlar arasında görsel bağlantının sağlanması amaçlanmıştır. Yapı içerisinde çeşitli yerlerde bulunan iç bahçeler ile kullanıcıların yapıyı daha yaşanabilir bir mekan olarak algılaması istenmiş ve koridorlara daha fazla ışığın girmesi amaçlanmıştır. Yapının parçalı olması yüzey sayısını artırmış bu sayede tüm belediye birimleri gün ışığından faydalanmıştır.
Cephe tasarımında kütlelerin vurgulanması ve parça kütlelerin ayrımının daha net algılanması amaçlanmıştır. Bu sebeple kütlelerin çevresi bantlarla çevrelenmiştir. Bu sayede hem kütleler hem de cepheler ön plana çıkarılmıştır. Cephelerin geniş yüzeylerinde dikey güneş kırıcılar kullanılmıştır. Tekdüze bir cephe tasarımı estetik açıdan uygun görülmemiş ve kırıcılar şaşırtmalı olarak yerleştirilmiştir. Bu sayede cepheler de hareket kazanmıştır. Cephelerin dar yüzeylerinde ise yatay kırıcılar kullanılmış ve kütlelerin yatay dikdörtgen prizma formu bu sayede vurgulanmıştır.
Yapı içi kadar yapı dışının da algılanabilir olması önemlidir. Bu sebeple hizmet binasına ve konferans salonuna kolaylıkla erişimi sağlayan sert zeminler tasarlanmıştır. Yapının hareketli tasarımına uyum sağlaması için yeşil alan ile sert zemin birbirine karıştırılmış ve hareket kazandırılmıştır.
Yapı tasarımında amaçlanan diğer bir konu ise yapının gece ve gündüz kullanıma açık olmasıdır. Mesai saatleri dışında konferans salonu yemekhane kullanılabileceği gibi açık alanlarda da etkinlikler yapılması ve halkın yapıyı sahiplenmesi amaçlanmıştır. Konferans salonunun dışındaki duvar açık hava sineması olarak kullanımına olanak tanımıştır. Bu alan için peyzaj tasarımına ve sert zeminlere uygun kent mobilyaları tasarlanmıştır.