MİMARİ RAPOR:
Tasarıma Yön Veren Ana Etkenler:
Yapı Yaklaşımı:
Tasarım, yapı alanının şehrin önemli bir kesişim noktasında olması ve alanla ilgili kent belleğinde oluşan ”Kamusal Zemin” algısının yansıması olarak +25.00 (± 0.00) kotunun ”Kent Meydanı” olarak kullanılması ve bu kent meydanının, güneyden Şehit Yüzbaşı Mayadağlı Caddesi, kuzeyde Karlık Caddesi, batıda Kazım Karabekir Caddesi’nin kesişim noktasından bir üst kota +32.00 (+7.00) kotunda ”Kent Platformu”na dönüşmesi fikri üzerine oturtulmuştur.
Yapı; programatik ayrışma yapılarak 5 fonksiyon grubu olarak ele alınmıştır.
”Kamusal Zemin” de kentlinin günün her saatinde kullanabileceği düşünülerek ”Kent Meydanı” ”Avlu” ve bunları saran ticari birimler, yemek salonu, konferans salonu ve başkanlık girişi yer almaktadır.
Ticari Birimler kolay kiralanabilirliği ve belediyeye gelir kaynağı olarak düşünüldüğünden Şehit Yüzbaşı Mayadağlı Caddesi’ne cepheli olarak konumlandırılmıştır. Bu birimler asma katlı olarak düşünülmüştür. Ticari birimler modüler ve sıralı olarak tasarlanmış olup; ister birimler halinde, ister bütün halde kiralanabilir özelliktedir. Ayrıca bu birimler güneyde cadde cepheliyken, kuzeyde de avluya cephe vermektedir.
Konferans salonu kent meydanı ve avluyla direkt ilişkilendirilmiş ve günün her saatinde kullanılabilecek özelliktedir.
Yemek salonu, kent meydanı ve avluyla ilişkilendirilmiş olup halka açık konumdadır. Düşeyde de idari blokla ilişkilidir.
Başkanlık girişi özellikle ”Kamusal Zemin”de düşünülmüştür. Başkanın belediyeye giriş ve çıkışlarında halkla daha fazla görüşmesi, halk dilinde ”Halka Karışması” ve mevcut belediye yapılarındaki başkanlık girişlerine alternatif olması hedeflenmiştir.
Yukarıda tariflenen ”Kamusal Zemin” avludan yürüyen merdivenle, arsanın güneybatı noktasından da merdivenlerle ”Kent Platformu”na bağlanmaktadır.
“Kent Platformu” deniz manzarasından max. faydalanmak, arazideki mevcut 13 m’lik kot farkını dengelemek, batıda Kazım Karabekir Caddesi’yle ve doğuda merdivenli yolla ilişkilenmek için+32.00 (+7.00) kotunda tasarlanmıştır. ”Kent Platformu” giriş meydanı ve ”Kent Balkonu”ndan oluşmaktadır. İdari blok, belediye meclisi, başkanlık ve ilgili birimler de kent platformu üzerinde yükselmektedir.
Giriş Meydanına bağlanan merdivenler, amfi basamaklar, engelli rampaları ve yeşil potlarla bütünleşik düşünülmüş ve halkın bu alanda da zaman geçirmesi hedeflenmiştir. Bu alanın üstünün saçak gibi bir yapısal ürünle örtülmesi yerine, geniş yapraklı ağaç türleriyle gölgelik alanlar oluşturulması hedeflenmiştir.
Kent Balkonu, açık etkinlik alanı olarak düşünülmüştür. Örneğin yılın belirli zamanlarında kitap imza günleri bu alanda yapılarak halkın yazarlarla buluşması ve bunun bir gelenek haline dönüşmesi sağlanabilir. Bu alan giriş kısmını da içine alarak geçirgen bir ”Kent Saçağı”yla örtülmüştür. Kent saçağı aynı zamanda başkanlık kısmını, idari bloğa bağlayarak alt zemin kattaki avluyu da daha tanımlı hale getirmektedir.
Arazinin doğusunda mezarlık sınırındaki mevcutta yer alan yol ”Merdivenli Yol” olarak düzenlenmiş olup ”Kent Platformu”yla ilişkilendirilmiştir.
İdari blok; kent platformunun kuzey çeperinde mono blok olarak düşünülmüştür. Mono blok olarak düşünülmesinin sebebi müdürlüklerin max. deniz manzarasından ve max. günışığından faydalanmasıdır. Bu sebeple idari bloğun güney cephesi şeffaf olarak düşünülmüştür. Cephede güneş kırıcı benzeri manzarayı kesici elemanlar kullanmamak için de müdürlükler şeffaf güney cephesinden 6 m geri çekilerek güneşin direkt etkisinden korunarak yerleştirilmiştir. Bu 6 m’lik idari bloğu boylu boyunca devam eden boşluk; koridorlar, merdivenler, kat bahçeleri ve galeri boşluklarıyla tanımlanmıştır.
İdari bloktaki iç mekânlar, oluşturulan galeri boşluklarıyla zenginleştirilmiş, doğal hava sirkülasyonu üst kabukta yer alan açılabilir cam yüzeylerle sağlanmıştır. Çalışan personelin konfor koşulları da göz önünde bulundurulmuş ve oluşturulan çatı bahçesinde kaliteli zaman geçirmeleri hedeflenmiştir.
Her katta yer alan toplantı odaları önlerinde oluşturulan kat bahçeleriyle zenginleştirilmiştir.
Belediye meclisi kent platformu kotunda düşünülmüş olup, halkın istediğinde meclis çalışmalarını dışardan da izleyebilmesi ve görsel bağlantı kurması sağlanmıştır. Belediye meclisine ayrıca +36.00(+11.00) kotundan kuzeyde Karlık Caddesi’nden de halk girişi verilmiştir.
Kreş, idari blok İçinde +36.00(+11.00) kotunda ve doğuda çözülmüştür. Kendi içinde 2 kattan oluşmaktadır. Üst kat uyku alanı olarak ayrılmıştır. Alt katı oluşturulan korunaklı bir bahçeyle de ilişkilendirilmiştir.
Başkanlık, belediye meclisiyle ilişkilendirilerek +39.70(+14.70) kotunda deniz manzarasına yönlendirilerek, güneyde çözülmüştür.
Yapı mimarisinde; güney cephelerde olabildiğince şeffaf, kuzey ve doğu cephelerinde kontrollü şeffaflık baz alınmış, ”Kent Platformu”ndan gelen yataydaki iz bütün yapıyı saran bir kabuğa dönüştürülerek sade ve yalın bir dil hedeflenmiştir.