Proje Raporu
Denizli Türkiye ve Ege Bölgesi’nin önemli kent merkezlerinden biri, tarih öncesi çağlardan itibaren yerleşimin görüldüğü ve konumu itibari ile asırlar boyu geçiş yolu olan bir ildir. Şehircilik açısından bakıldığında farklı zaman dilimleri ve medeniyetlerin çok çeşitli izler bıraktığı kent, birçok Anadolu ilinin ortak kaderini paylaşır ve 1950 sonrası ülkenin sanayileşme süreci ile çağdaş ve planlı şehirleşme kavramlarından tam manası ile nasiplenemez. Bu durum günümüze değin kentin farklı evrelerde birçok kez sosyal, ekonomik, mekânsal ve yapısal anlamda değişimine neden olmuş, her evre bir öncekinin izlerini silerek veyahut kökten değiştirerek hayat bulmuştur. Bu ardaşık süreç negatif kalıtsal izler bırakmış ve ilk planlama çalışması 1960’ta ancak başlayan kent geriye dönük genetik bozukluğu onarmayı ve önündeki 50-100 yılları hesaba alarak öngörülmesi gereken kritik fırsatları layığı ile kullanamamıştır.
Denizli’nin ekonomik başarısı şehrin kentsel mekânları ve şehirleşme normları ile karşılaştırıldığında aralarında paralel bir bağ kurmak mümkün değildir. Kentin yapısal kurgusunu şekillendiren ana faktör sanayileşmedir ve bunun dokusuna ve büyüme stratejisine etkisi üst düzeyde görülmektedir. Küreselleşmenin de katkısıyla bugün itibari ile kent dokusu özgünlüğünü yitirmiş, Türkiye’nin en büyük 20 kentinden birisi olan ve derin bir mirasa sahip kentte korunan tescilli yapı sayısı sadece 70’le sınırlı kalmıştır.
Bu veriler ışığında 7 iklim 7 bölge fikir yarışmasına yaklaşımımız; şehrin geçmişten gelen ve çoğunlukla tüm Türk kentlerinde gözlenen eksik makro planlama, çarpık ve niteliksiz yapılaşma ve yapısal/kurgusal problemlerinin tümüne çözüm önermek değildir. Daha ziyade, kentin kırsal ve turistik alanında lokal olarak seçilmiş çalışma alanı konsepti ile negatif döngüye bir yerde dur demek ve model proje sayılabilecek öneri şema/konsept vasıtasıyla sonraki 10 yıllar için kendi kategorisinde öneride bulunmaktır.
Bu öneri şehrin nitelikli yapısal mirasını ve karakteristik özelliklerini çağdaş şehircilik ilkeleri ve bulunduğu lokasyonun tüm özellikleri ile harmanlayıp odağında önce insan sonra yaşam kültürü barındıran bir sentez yaratmayı amaçlar.
İnancımız odur ki; önce bizler kentlerimizi tasarlarız, sonra kentlerimiz bizi. Sıra bizlerdeyken yapılan tüm noksan ve yanlışlar, sıra kente geldiğinde insan yaşamına aksedecek ve kuşaktan kuşağa devam edecektir. Bu döngüyü tersine çevirebilmek adına tüm meslektaşlarımıza eşit sorumluluk düşmektedir. 7 iklim 7 bölge yarışması bu manada büyük bir fırsattır.
Kaynaklar incelendiğinde görülen o ki, Osmanlı Dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarında Denizli’de evlerin ahşaptan, içinden arık geçen, bahçeli ve tek katlı olduğudur. Caddeler dar, her 2 yanına dikilen çınarlar ile yollar gölgeliktir. Bu veriler kentin diğer birçok karakteristik özelliğinin yanında dokusu adına ön plana çıkan kısmını teşkil eder. Tipik Osmanlı şehirlerinde rastlanan cami çevresinde kümelenen mahalleler, mahalle bileşenleri içinde sayılabilecek ticaret, konut ve donatılar ile tanımlı parçalar bir araya geldiğinde şehrin bütününü oluşturur.
Geçmiş ve günümüzdeki dokusu karşılaştırıldığında geçmişin şehir dokusu bugünün kırsal/kasaba dokusu kategorisinde değerlendirilebilir.
Çalışma alanı Yeniköy ; merkezden 16 km uzakta, Denizli çevre otoyoluna 10 km ve Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kentine sadece 3km yakınlıkta bir iç Ege köyüdür. İlk bakışta sırtını ormanlara dayamış, yüzü ise büyük Menderes Nehri’nin suladığı uçsuz bucaksız ekili tarım alanlarına dönük mikro ölçekte bir yerleşim alanı. Ancak Yeniköy ‘ü diğerlerinden farklı kılan yılda 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği ve Türkiye’nin en çok rağbet edilen ören yeri Pamukkale ilçesine komşuluğu.
Pamukkale Denizli’nin, hem doğal hem de kültürel varlıkları ile dünya üzerinde ender rastlanan bir değeridir kabulü ile Yeniköy kentsel tasarım ilke ve stratejileri sadece parsel sınırı ile kısıtlı kalmamalıdır kanaatindeyiz.
Bu nedenledir ki 1/10.000 ölçekte ilk etapta Yeniköy merkezli 3km çapında bir alanda 15 yıllık bir gelişim planı sunuyoruz. Alanda Pamukkale, Yeniköy ve Küçükdere köylerinin ilk halka içinde gelişip dönüşerek dünyada çok başarılı örnekleri bulunan eko ve kültürel turizm alanında Türkiye’deki en iyi model proje adayı olmasını öngörüyoruz. Bu 3 alt merkezi fiziksel olarak yeşil bir kuşakla diğer bir değişle rekreatif/ekolojik alanla birbirine bağlıyoruz. Araç yollarına ilave olarak getirdiğimiz bu öneri kuzey güney hattında aynı zamanda bir yaya koridoru.
Gelişimin 2. etabı 5 km çapındaki 2. halka. Güneyinde Irlıganlı ve kuzeyde Develi köyleri ile toplam 57 milyon m2’lik bir alanda çevresini koruyan, yerel halkın refahını gözeten ve doğal, kültürel değerlerine sahip çıkıp kollayan bir sürdürülebilir kalkınma modeli öneriyoruz.
Gelişim süreci tamamlandığında; 5 alt merkezden oluşan, günübirlik traverten ve antik şehir gezisinin çok ötesinde ziyaretçisine doğal/ekolojik, kültürel ve yapısal bir resital sunan dünya çapında bir destinasyon yaratma idealimiz var. Öyle bir gelişim modeli ki ziyaretçisinin yerel halkın kültürünü, Ege ve Denizli köy ve kasabalarının dokusunu yaşayabileceği, günübirlik ziyaretin ötesine geçerek konaklamasını haftalık programlayabileceği bir model.
Gelişim sadece fiziksel ve yapısal olmakla kalmayacak ayrıca yarattığı ekonomik artılarla refahı arttırıp kendi finansmanını da zaman içinde karşılayacak konuma gelecek. İlçe, il ve ülke ekonomisine de katkısı artarak devam edecek.
Tüm bunlardan daha önemlisi ise şemamız yerel nüfusu ve mevcut dokuyu çağın şehircilik ilke ve normları ile buluşturan, yeni konut, ticaret ve turizm fonksiyonları yaratıp eksizsiz donatı ve açık alan imkânları ile kentsel tasarım projesi kapsamında total bir değişim ve gelişim öneriyor.
ARAZİ VERİLERİ VE KONUM
300.000 m2’yi aşkın büyüklükteki çalışma alanı kuzey güney doğrultusunda dikdörtgene benzer bir geometriye sahip. Dinamik bir topografyası olan alanın deniz seviyesinden en yüksek noktası 327m en düşük noktası ise 269m görünmekte. 50m’den fazla kot farkı olan bu sert topografya yapısı kuru dere yatakları ile küçük vadilerle bölünmüş ve homojen olmayan farklı yükseklik ve engebelerle tanımlı. Ancak genel manada doğudan batıya doğru alçalan konturlar mevcut. Buna ilave alanın batısından derin bir yarıkla geçen dere yatağı ve vadi sırtları yapılaşmaya elverişli değil.
Yeniköy ‘ün yapı stokuna ve merkezine komşu olan çalışma alanı doğuda sırtını dağlık ve ormanlık alana dayamışken batıda ekili tarım alanlarını gören ova vistalı bir konumdadır. Kuzeydeki mevcut tali bağlantı yolu ile Pamukkale ve Hierapolis Antik Kentine 1,8 km uzaklıkta. Ana bağlantı Pamukkale yolu ise Yeniköy’ün içinden geçmek kaydı ile 1,5 km kadar uzakta kalır.
ULAŞIM / DOLAŞIM KURGUSU
Alana ulaşım Denizli transit çevre yolu Pamukkale kavşağından Pamukkale istikametine doğru giderek başlar. Bu ana hat üzerinden Yeniköy kavşağı 5km uzaklıktadır. Kavşak Yeniköy merkezine bağlanır.
Sahaya Yeniköy merkezinde mevcut araç yolu dokusuna eklenecek bir kavşak düzenlemesi ile öneri vadi park içinden geçerek ulaşılır. Saha içerisinde kuzey-güney hattı boyunca 2 paralel cadde kurgusu ile bu caddeleri enine ve dikine kesen 8 sokak planlanmış ve dolaşım ağı kurgusu tamamlanmıştır. Tüm cadde ve sokaklar konut ve donatı alanlarına servis verir. Topografya dinamikleri gözetilerek tasarlanmış dolaşım ağı yer yer düz, yer yer kıvrımlı ve zaman zaman tatlı eğimlidir.
Plana 2. ulaşım/giriş noktası ise kuzey ucunda Pamukkale Travertenleri bağlantılı yolu üzerinde önerilmiştir. Pamukkale ilçesi ve travertenlerden Yeniköy ‘ün kuzeyine bağlanan bu tali yol öneri planla beraber kapasitesi artırılarak tekrar düzenlenecektir. Kuzey girişinde yol 2’ye ayrılarak öneri doğu ve batı caddelerine sapma seçeneği sunar.
Doğu Caddesi’nin bir yanı öneri doğa sporları alanına komşu iken diğer yanı enerji park, donatı, konut ve turizm parsellerine değer. Batı caddesi ise öneri vadi parka, yeşil kuşak ekolojik alana ve keza donatı, konut ve turizm parsellerine komşu olacak şekilde kurgulanmıştır
YEŞİL ALAN VE MEYDANLAR
Kentsel tasarım planı kapsamında 312.000 m2’lik alanda salt park ve rekreatif fonksiyonlara ayrılan alan 91.000 m2’dir. Düşük yoğunluklu kent/kasaba planlama kriterleri açısından bakıldığında bu yüksek bir değerdir. Bu değere ilave çalışma alanı dışında kuzey bölümde sürdürülebilir enerji temalı 30.000 m2 park önerisi sunulmuştur. Makro planlama kararlarını takiben ekolojik yeşil kuşak önerisinin Yeniköy merkezi kısmında ilave 256.000 m2 eko koridor temalı rekreatif alan mevcuttur. Yeşil kuşak önerisinin tüm etapları hayata geçtiğinde ise toplam alan 1.150.000 m2 mertebelerindedir.
Kasabanın vazgeçilmezlerinden meydanlar, yaya promenadları ve yapısal peyzajla desteklenmiş yaya dostu trafiksiz alanların toplamı 15.000 m2’yi aşkındır. Bu kurgu içinde yayalaştırılmış çarşılarını, meydanlarını, açık ticaret sokaklarını, kasaba merkezi camini, sosyal tesis meydanlarını ve ticaretle desteklenmiş sokak boyu promenadları sayabiliriz.
Konut, ticaret ve donatı parselleri kurgulanırken genel manada taks değerleri standartların altında tutulmuştur. Ortalama taks değeri %30 mertebelerinde kabulü ile 272.000 m2 yapılaşmaya ayrılan alanda yapı oturumuna ayrılan rakam 81.000 m2 civarıdır. Toplam taban alanına ilave %10 iç dolaşım için ayrılan alan da düşüldüğünde bahçe avlu ve özel/yarı özel alan kullanıma ayrılan açık alan miktarı ise takribi 180.000 m2’dir.
Bu yaklaşımla beraber Denizli özgün kent/kasaba değerlerine bir gönderme yapılmış ve çağın koşulları ve ihtiyaç kriterleri ile harmanlanarak bir nevi bahçeli yaşam kültürü kurgulanmıştır.
Öneri şema; park, rekreatif alan ve bahçelerde mikro ölçekli organik bostan, meyvelik, spor aktiviteleri, doğa yürüyüşleri, çocuk oyun alanları, sürdürülebilir enerji simülasyonları, bakı terasları, koşu ve bisiklet parkurları, dinlence ve açık alan aktivitesi fonksiyonları önerir. Konut ve donatı parselleri arasında kurgulanmış parklar yerlisi ve ziyaretçisine geniş bir skalada çok zengin ve çeşitli seçenekler sunarak kasaba hayatı ve yaşam kültürünü destekler.
15 yıllık eko/kültürel turizm gelişim planının bir parçası olan, sahanın doğusuna komşu, öneri orman rezerv alanı ve doğa sporları parkuru hayata geçtiğinde hem yerlisine ve yeni nüfusuna hem de yıllık 2,5 milyonu aşacak ziyaretçi potansiyeline tam manasıyla kusursuz bir yaşam biçimi ve açık alan aktiviteleri deneyimi sunmayı amaçlar.
İMAR KURGUSU VE PARSELASYON YAKLAŞIMI
Kuzey güney hattı boyunca az yoğunluklu kırsal/kasaba planlama kriterleri ile bağdaşan ve yakın çevresindeki dokuya entegre olma kaygısı güden 4.500 m2 ila 15.000 m2 büyüklükte değişen konut, ticaret, tercihli turizm ve donatı parselleri kurgulanmıştır,
Parseller arası yeşil koridorlarla her parselin en az 2, zaman zaman ise 4 tarafı kamusal açık alan ve parklar ile tanımlanmıştır.
Kuzey, merkez ve güney segment olmak üzere 3 alt bölgede ele aldığımız imar kurgusu, batıda çalışma alanı içinde 90bin m2’yi aşkın öneri vadi park ile bütünleşik ve öneri batı yakası ulaşım arterine paralel olarak planlanmıştır. Bu park 15 yıllık gelişim senaryosu içinde Pamukkale- Yeniköy – Küçükdere yeşil kuşak rekreasyon alan önerisinin merkez Yeniköy parçasında yer alır. Vizyon tamamlandığında ekolojik koridor olarak işlevlendirilecek bu kuşak 3 köy merkezini, Pamukkale travertenlerini ve Hierapolis Antik Kentini birbirine bağlayacak şekilde planlanmıştır.
Alan geleneksel Osmanlı kent/kasaba kurgusu temel ilkesinden hareketle merkezinde dini tesis ve kamusal fonksiyon (sosyal tesis) barındıracak şekilde düşünülmüş, bu fonksiyonlar planın en uzak köşesine yürüyüş ile sadece 6-7 dakika mesafede konumlandırılmıştır. Eğitim, sağlık ve idari donatılar ise 3 segmentte kolay ulaşım gözetilerek planlanmıştır.
Öneri şema yarışma kriterlerini ulaşılması gereken asgari hedef olarak belirlemiştir.
Özetini aşağıda bulacağınız bilgilerin rakamsal dökümü ekte verilmiştir.
312.228 m2’lik alanın planlama terminolojisi ile dağıtım kategorisinde konut+ticaret ve tercihli turizm lejandı önerilmiştir.
KONUT+TİCARET
Bu kategoride parsel yapılaşma emsal değeri 0.7 ve yençok değeri 4 kat olarak önerilmiştir. 96.891 m2 konut+ticaret arsa alanı, genelin %31’i kadardır. 67.824 m2 emsal alanının 56.020 m2’si konut 11.804 m2 zeminde kurgulanacak ticaret fonksiyonuna ayrılmıştır.
Yarışma kriterlerine esas nüfus ve hane sayısına ulaşmak için Tüik verilerinden yararlanılmıştır. Bu kaynağa göre 2016 Denizli ili hane halkı büyüklüğü verisi 3.1’dir.
Öneri şema; nüfus hesabını kişi başı 35 m2 kabul alır ve ortalama daire m2 önerisi net 108,5m2’dir (satış ortalama m2’si 136m2dir). Bu denklemle konut+ticaret parsellerinde toplam takribi nüfus önerisi 1.601 kişidir.
TERCİHLİ TURİZM ALANLARI
Tercihli turizm parselleri önerisi esas itibari ile gelişim planı konut+ticaret etabı tamamlandıktan sonra tam manası ile hayata geçecek kabulü ile önerilmiştir. Etaplama açısından bakıldığında 4 ayrı parselde önerilen bu fonksiyon yapılaşmanın 2. Etabıdır. Bu parseller, büyük ölçekli turizm tesislerinden ziyade yerel halka ve küçük yatırımcılara cazip gelecek ünitelerden oluşan teras evler mantığı ile kurgulanmıştır. Üst katta yaşanan alt katta oda/suit kiraya verilen dubleks/triplex ve apart unitelerin bulunduğu ya da tüm katın turistik amaçlı işletildiği/kiralandığı bir senaryodur.
Plan notları ile yapılaşmanın tüm ayrıntıları kontrol altında tutulacaktır. Bu parsellerde %5 ticaret, %35 yukarda tanımlanan türde turizm amaçlı yapılaşma ve %60 konut kullanımı şeklinde not yazılacaktır. Bu denklemden tarif edilen senaryo gereği konut kullanım %’sinden 375 kişi nüfus hesabına ilave gelecektir.
TİCARET ALANLARI
Plan genelinde 2 farklı lejand önerisi kapsamında toplam 13.000 m2 ticaret alanı öngörülmektedir. 60 ila 100 m2 arasında değişen birimlerden oluşan bu fonksiyon kullanımı sokak hayatını zenginleştirmek ve gün boyu yaşanır kılmak adına zemin katlarda kurgulanmıştır. Yayalaştırılmış bölgelerde ise yer yer 2 katlı ve teraslı tasarlanmıştır. Ortalama ticari birim m2si 80m2 kabulü ile şema potansiyel +/- 160 adet ticari birime sahiptir. Bu birimler mahalle hayatı ve kurgusuna önemli derecede katkı sunacaktır. Gündelik ihtiyaçları karşılayacak tipte dükkânlar, meydan ve yayalaşmış sokaklarda çarşılar, cafe – restaurant ve lokantalar, turistik ticarete uygun işletmeler, yerel üretim odaklı gıda ve tarım ürünleri satış noktaları önerilen çeşitler arasında sayılabilir. Ticaret kullanımı genel manada esnaf dayanışması odaklı olmalı ve yerel yatırımcıya hitap etmelidir, global marka ve grupların burada mega ölçekli dükkân açması özendirilmemelidir.
DONATILAR
Genel itibari ile bakıldığında toplam nüfus önerisi konut+ticaret ve tercihli turizm lejandlı parsellerin sadece konut kullanımı için toplam 1.976 kişidir. Şema, bu nüfus için 1.600 kişilik 1 adet dini tesis, 1er adet anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim ve lise, 1 adet sağlık tesis, 1 idari tesis ve 1 sosyo kültürel tesis önerir. Donatıların geneli için emsal yoğunluk değeri 0.70’tir. Yençok değeri 3 kat ile sınırlandırılmıştır. Öneri tüm donatıların hayata geçişi sonrası yeni yerel nüfus temel ihtiyaçlarını 650 m çaplı bir alan içinde eğitimden sağlığa, sosyo kültürel tesisten ticarete, idari birimlerden dini tesise varıncaya kadar ‘mahalle’ içinde karşılayabilir hale gelecektir.
DAĞITIM / DOP / KOP DAĞILIMI
Plan yarışma şartnamesi koşullarını temel alarak kurgulanmıştır. Ancak dağıtım, dop ve kop öneri yüzdeleri disiplinler arası takım çalışması sonrası karara bağlanmıştır.
Bundan hareketle kentsel tasarım planı; konut+ticaret (%31) ve tercihli turzim parselleri (%11,9) için toplam %42,92 oran önerir.
Dop alanları kategorisinde 1er adet dini tesis (%1,28), anaokulu (%1,44), ilkokul (%1,97), orta öğretim (%2,37), lise (%2,5) alanı önerilmiştir. Bunların toplam değeri %38.58dir. Dop alanlarına dâhil yol ve kaldırım m2 değeri 39.953 m2’dir (%12,80). Dop alanlarının imar yolları dâhil kümülatif değeri toplam 160.418 m2’ye tekabül eder (%51,38).
Kop alanları 1er adet sosyo kültürel tesis (%1,27), idari tesis (%1,81) ve sağlık tesisinden (%2,62) oluşur. Genele ait toplam değeri %5,7dir
Plan geneli itibari ile konut, ticaret ve turizm alanları %42,92, dop alanları %51,38 ve kop alanları %5,7 oranında dağılım gösterir.
Salt parklar hesaba katıldığında toplam 1.976 kişilik nüfusa 90.636 m2 park bölündüğünde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 46m2’dir.
İstatistikler aşağıda detayları ile verilmiştir.
YAPI DİLİ VE TİPOLOJİ YAKLAŞIMI
Benimsenen yapı dili ve tipolojisi Denizli’nin özgün mimarisi ve yapılaşma kültüründen feyz alır. Genel manada Ege mimarisi çizgisi taşıyan öneriler, yerel malzemeler, yaşayış biçimleri, kültürü ve sosyolojini günümüz mimarlık anlayış ve ihtiyaçları ile sentezler ve ortaya çok baskın olmayan, çevresi ile tezatlık yaratmayan, doğasına ve insanına uygun ve kolay benimsenebilecek bir tarz önerir. Şeması az yoğunluklu bir gelişim benimseyen öneri, yapıdan ziyade açık alanı başrolde tutar. Konut tiplerinde 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 önerileri mevcuttur. Bahçe katı, teraslı evler önerisi ile çatı kullanımı gelişim planı için önemlidir. Tüm donatılar ve diğer yapılar yerine-yöresine uygun olmalı anlayışı ile tasarlanmış ve tekdüzelik ve aykırılıktan uzaktır.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNERİLERİ
Sürdürülebilirlik gibi derin bir kavramın salt teknolojik yapı inşa tekniği ve ürünlerinden ibaret olmadığını bilerek, her şeyden öte mahalle kurgusu ile sürdürülebilir bir yaşam ve kültür sürekliliği öneriyoruz. Proje öncesinde dokusunda varolan yaşam stilini, sosyal ve kültürel yapıyı özenle analiz ederek çevresine, doğasına, kaynaklarına ve insanına saygılı bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu tespitten hareketle sürdürülebilirlik yaklaşımımızı temamızla örtüşen eko-turizm ve kültürel turizm gelişimi başlığı ile bir ele alıyoruz.
Üst ölçekte sürdürülebilirlik yaklaşımımız; doğal, tarihsel ve kentsel kültür varlık ve mirasını, proje özelinde Ege’nin sosyal yapısını ve etnik kimlik zenginliğini, yerel insanını ve özgün değerlerini planlama ve mimarlık entrümanlarının da yardımıyla ‘müstesna’ ve ‘değerli’ hale dönüştürerek, sorumlu, turizm açısından karlı/pazarlanabilir ve sürdürülebilir kılmayı benimsiyoruz.
Mimarlık ölçeğinde ise, kentin özgün yapılaşma kültüründe varolan, az yoğunluklu konut ve yapı tipi önerisi, yapılar özelinde Ege’ye özgü taş, ahşap ve sıva kullanımı, bina özelinde yaşam alanlarının gün ve mevsim etmenlerinden yararlanmak ve korunmak adına büyük yüzde doğu, güney ve batıya, ayrıca hakim rüzgar yönüne dönük oturumu sayılabilir.
Ayrıca, plan içinde rüzgâr ve güneş enerjilerinin üretimine ayrılan park ve açık alanlarda kendi ihtiyacı olan enerji tüketimini kısmen bu yolla gideren öneriler sunuyoruz.
İlaveten 81.000 m2 taban alanına sahip yapılarının tümünün çatısında tesla solar enerji kiremiti öneriyoruz.
Yıl boyu, yağmur sularını bahçe ve parklarda rezervuar tipi havuzlarda toplayarak açık alanda muhafaza edip uygun koşullarda kullanılmasını kurguluyorz.
Yatırım maliyetlerini de gözeterek yağmur sularını yapılardan toplayarak gri su kullanımını bu kaynaktan karşılayan bir yaklaşım benimsiyoruz.
FİNANSMAN VE MALİYET ÖNERİLERİ
Yapılaşma adına ülkemizde ve dünyada uygulanan birçok uygulama finansman modeli mevcutttur. Bunların bir kısmı son dönemde devlet ve özel sektör tarafından oldukça fazla benimsenmiştir. Bu modellerden kamu ihale kanununa tabi devlet eli ile inşa ve hasılat paylaşımı modellerini bir arada öneriyoruz.
Öneri planın kalbi sayılabilecek dini tesis ve sosyal tesis, bunlara komşu 2 konut+ticaret parseli ve 90.000 m2’lik vadi park’ı devletin kendi öz kaynakları ile yapmasını ve mahallenin özünü bitirdikten sonra geri kalan kısmı için hasılat paylaşımı modeli ile özel sektörün bu kurguya dâhil olması kanaatimizce doğru olanıdır.
Proje için takribi maliyet tablosu ekte ayrıntıları ile sunulmuştur.
FAZLAMA
Kentsel tasarım planı öneri finansman modeli ile doğru orantılı olarak önce merkez segmentin ve Vadi Park’ın, ardından kuzey segmentin, takiben güney segmentin ve son etap olarak turizm lejandlı parsellerin hayata geçmesini benimser.
Dileğimiz odur ki; kentlerimiz ve onların kültür mozaikleri kadar bundan sonraki gelişimleri ve mimarileri ile de gurur duymak isteriz. Umuyoruz bu yarışma içeriği ve katılımcıları üstün bir değişimin öncüleri olur.
Saygılarımızla.
Rumuz: 48193
Kaynakça: