Katılımcı, Ahlat Gençlik Kampı Mimari Proje Yarışması

Mimari Rapor

Proje Amacı:

”Ahlat Gençlik Kampı Mimari Proje Yarışması” ile yarışmaya konu tasarım sorunun çözülmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu sorun ele alınırken ekonomik, özgün ve nitelikli tasarım yaklaşımlarının, günümüz mimarisine de ışık tutabilecek işlevsel ve yenilikçi çözümlerin öne çıkarılması; çağdaş bir çevre ve tasarım anlayışı getirebilen çözümler üretmek, güzel sanatların teşviki, ilgili mesleklerin ve yan disiplinlerin gelişmesi, etik değerin yerleşmesi katılımcıların uluslararası rekabet kazanmalarına uygun ortamın sağlanması amaçlanmaktadır.

Ahlat şehrini canlandırmak için öngörülen Gençlik Kampı Projesi, Van Gölü ile birlikte sportif ve kültürel alanlarda sosyalliği maksimum seviyeye çekmeyi hedeflemektedir. Farklı kültürlerin bir araya gelerek çeşitli faaliyetler ile birlikte sosyal bir yaşam sürdürebilmeleri hedeflenmektedir. Kullanıcılar sadece Türkiye sınırları içinde değil dünyanın her bir noktasından beklenmektedir. Bu proje ile Van Gölü su aktiviteleri ve Ahlat şehrinin prestijinin artması planlanmaktadır.

Ahlat Gençlik Kampı bünyesinde aktif olarak su sporlarına (kano, kürek gibi) imkan tanımaktadır. Önerilen projede bu tür aktiviteleri gerçekleştirme ve eğitim alma gibi imkanlar sunulmaktadır. Bunun yanı sıra tenis, basketbol ve voleybol gibi çeşitli spor branşlarının da dahil olabileceği bir kamp kurulması planlanmaktır. Bu kampı ziyaret edenler için konaklama birimleri düşünülmüştür. Bu odalar 30m² olmak üzere engelli ve süit odaları 45m² lik odalar mevcuttur. Odaların bulunduğu yapının mimarisi sonucu her katta bulunan odaların 4 adeti hariç olmak üzere tümü muhteşem Van Gölü manzarasından faydalanmaktadır. Bu yapının merkezinde oluşan galeri boşluğunun çatısı cam çatı ile kapatılmıştır, gerekli tetkikler sonucu maksimum natürel ışık alımını sağlamaktadır. Ayrıca kışın kapalı ortam içerisinde kar yağışını izleme imkanı sunmaktadır. Çatı strüktürü ve eğimi kar yükü düşünülerek hesaplanmıştır.

Ayrıca hamam, sauna, buhar odası gibi çeşitli ihtiyaçları da bünyesinde bulunduran bu kamp konferans salonu ve çok amaçlı salonlara da sahiptir. Böylelikle sosyal bir ortam oluşturulmuştur. Ayrıca bir adet koşu parkuru tasarlanmıştır. Bir adet kapalı spor kapalı spor salonu tasarlanmıştır. Spor salonun göle bakan güney cephesi cam cephe olarak tasarlanmıştır böylelikle sporcuların göl manzarasıyla motivasyon kazanma olanakları doğmuştur.

Arazinin eğimli yapısıyla meydana gelen kot farkları kamusal alanlarda eğimli yarım amfi ve oturma alanları olarak kamusallaştırılmıştır ve yürüyüş bandı sokak mobilyaları ile desteklenmiştir. Konferans salonu binasında ise bu eğim ana binanın zemininden direkt ve yarı açık olarak Konferans salonu binasının 1. Katına düzayak girebilme imkanı sağlamaktadır. Projede ergonomik rampalar ve engelli standartlarına uygun yürüyüş uyarıları düşünülerek evrensel tasarım ilkelerine bağlı kalınmıştır.

Araziyi ikiye bölen Bitlis- Ağrı karayolu altında 1 adet kar tahliye kanalı amacıyla kullanılan menfez bulunmaktadır. Tasarım süresince başlanırken, bu kanalların yeri değiştirilerek toprak altına alınmıştır. Böylelikle arazinin kullanışı ve verimliliği artmış bulunmaktadır. Bu menfez koşu parkurunun iki araziyle birleşmesini sağlayan bir düğüm haline gelmiştir. Ayrıca bu parkur, göl üzerinde U şeklinde oval çizgisel bir iskele ile harmanlanıp yürüyüş bandının bir kısmının su üzerinde gerçekleşmesine imkan sağlamıştır. Bu iskele su yüzeyinde iki farkı kotta yer almaktadır.

Kanolar için düşük seviyede tutulan bölüm ile daha büyük ölçekteki su ulaşım araçlarının bağlanabileceği bölüm arasındaki yükselti farkı merdiven ve %8 eğimli bir rampa ile çözülmüştür. Bu iskelenin iki yönlü olarak karaya bağlı olması arazinin, göl ile ilişkisini artırma konusunda başarılı bir çözüme ulaşmayı hedeflemiştir. Bu köprünün sunmuş olduğu arazi ilişkisiyle kolaylıkla suya, kayıkhaneye veya rekreasyon alanına ulaşım sağlanmaktadır. Köprünün bittiği noktada oluşturulmuş olan küçük meydan bir düğüm noktası ve açık aktivite alanı olarak planlanmıştır. Hemen bu meydanın doğu tarafında bulunan yarım amfi şeklinde ki pergola ise yarı açık aktivite alanı olarak planlanmıştır. Bu bölgenin kuzeyinde kalan kafeterya bünyesinde ihtiyaçların giderilebileceği sosyal bir mekan oluşturulması planlanmıştır.

Ayrıca iki arazi arasındaki ilişkiyi güçlendirmek adına asma yaya köprüsü tasarlanmıştır . Ergonomik standartlara uygun tasarlanan bu köprü %8 eğim yaya ve engelli geçişleri için optimum bir çözüm sunmaktadır. Bu köprü sayesinde kampın çekiciliği arttırılmıştır . Ayrıca arazinin doğu tarafında tasarlanan park ve arazi üzerinde ki yeşil alanlar sayesinde sürdürülebilirlik ön planda tutulmuştur.

Bu kamp her kesime hitap edebilmektedir . Arazinin doğusunda bulunan park alanı için tasarlanmış olan rekreasyon alanı oluşturulup kamusallaştırılmıştır. Çeşitli spor aletleri ile zenginleştirilen park yeşil alanları ile araziyle harmanlanmıştır.

Arazinin güneyinde kalan yapılar hafif strüktürel olmak üzere kıyı kenar kanunu göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Giyinme soyunma odasının tümü Ahşap strüktür olmak üzere ahşap panel sistem kullanılmıştır. Kafeterya ve kayıkhane tamamen çelik prefabrik strüktürden oluşmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın