Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Dilan Gökdemir'in, Yüksek Mimar Ertuğrul Morçöl yürütücülüğünde, Mimari Proje 6 dersi kapsamında hazırladığı "Okul Kompleksi" konulu öğrenci projesi.
Beykoz/Ömerli ilçesinde 1400m2’lik bir alanda yer alan proje bünyesinde ilkokul, ortaokul, lise, çok amaçlı salon, spor salonları ve anaokulu barındırıyor.
Öncelikle program ana kütle için 3 kata dağıtıldı. Zemin ve birinci katta (0.00 ve +4.00) eğitim bloğu derslikler (anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise) idari birimler ve kütüphane çözüldü. Bodrum (-4.00) katta ise daha çok ortak sosyalleşme alanları; laboratuvarlar, yemekhane ve kafeterya düşünüldü. Bu birimler geniş bir iç bahçeyle çok amaçlı salon ve kapalı/açık spor salonuna bağlandı.
Kullanılabilir yeşil alanın hem giriş kotunda (0.00) hem üst kotta (+4.00) hem de bodrum kotunda (-4.00) bulunmasıyla öğrenmenin dış mekana taşabildiği ve öğrencilere ekolojik ve doğal etkenlere karşı duyarlı kalacak bir alan yaratılması amaçlandı.
Bu doğrultuda iç ve dış eğitim/öğretim alanları yaratmak asıl amaç haline geldi. Öğrencinin neredeyse tüm gününü geçirdiği okul, doğayla etkileşimini kısıtlayan bir yer olmaktan ziyade, sosyalleşmeyi bunun yanında bireysel kaliteli zaman geçirmeyi ve bunu yaparken doğayla iç içe olmayı sağlayan, motive edici bir mekan olmalıydı.
Bodrum kat (-4.00) oluşturularak düşeyde değil yatayla bir yapılanmış olup iri hacimli ortak kullanım alanları da bu sonradan oluşturulan alanda kullanıldı.
Herhangi bir form oluşturup derslikleri ve gerekli mekanları içine yerleştirmek yerine sınıflar kümelere ayrıldı ve 4lü kümeler binalara asıl formunu verdi. 4erli olarak sınıfların içeride ortak, bahçelerinde ise bütün sınıfların birlikte zaman geçirebileceği alanlar yaratıldı.
Koridorların sadece bir geçiş alanı, karşılıklı sınıfların arasında kalan loş bir mekan olmaması, keyifli zaman geçirilebilen mekanlar olması hedeflendi. Tek bir kapı ile tüm okul ve bahçenin birleştirilmesi değil birçok farklı yerden bahçeye ulaşım sağlandı.
Anaokulu ise hem ana binayla bağlantılı hem de ayrı gözüken bir yapı oluşturmaktadır. 650 m2 içinde çocuklar için 2 aktivite alanı, 1 toplanma alanı, uyuma alanı ve yemek salonu barındırıyor. Ayrıca bahçede kullanılan güneş kırıcı panel binayı yoldan ayıran duvar ile birleşerek bütün bir yapı oluşturuyor ve bu panelin üst kısmındaki boşluklar sayesinde bahçe içinde öğrencilere bir ağacın altındaymış hissi ve ışık süzmelerini deneyimlemeleri sağlanıyor.
İlkokul ve ortaokul çocuk gelişimi için son derece önemli olduğundan sınıfları ve ortak alanlarını sıkıcı hale getirmemek için standart okul masaları değil, birleştiğinde çeşitli şekiller oluşan masalar kullanıldı. Bu da farklı oturma düzenleri oluşturulmasını sağladı. Bununla birlikte çok amaçlı salon için bir tiyatro ya da konferans oturma düzeninin aksine, daha dinamik ve yeniliklere açık bir düzen oluşturuldu. Böylece en az 4 farklı şekilde kullanılan, gerektiğinde festivaller için bahçeye açılan bir alan tasarlandı.
Derslikler için gün ışığı yüksek yerlerde daha sık, düşük yerlerde ise daha seyrek kullanılan ahşap paneller sayesinde güneş kontrolü sağlandı.