Eşdeğer Mansiyon, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

Eşdeğer Mansiyon, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

Proje Raporu

PASAJ

Pasajlar, yer altı çarşıları, alışveriş merkezleri ile Bakırköy dinamik bir sokak hayatına sahiptir. Her devrinde canlı, çok katmanlı ve yoğun bir kent yaşantısı barındıran Bakırköy bütün bu canlılığına ve yoğun kent dokusuna rağmen kamusal alan sıkıntısı yaşamaktadır. Yegane kamusal alan olan Cumhuriyet Meydanı’nın yalnızca bir geçiş noktası olarak kullanılması ve vakit geçirilecek ve semtli olma bilincini güçlendirecek ortak alanların yetersizliği bölgedeki kimliksizleşmeyi belirginleştirmiştir.

Cumhuriyet Meydanı’ndan sahil yoluna çıkan aks üzerindeki proje alanında yapılacak yeni bir kentsel aralık tanımı, tüm bu ihtiyaca hizmet eder. Bakırköylü olmak ve çok kültürlülük, söz konusu kamusal mekânın önemli iki ögesi olarak karşımıza çıkar. Öte yandan kurduğu müşterek alan tanımıyla, semtli olmak-semtini sahiplenmek kavramları üzerinden yeni bir Bakırköy tanımı yaratır. Hem semtlinin hem de Bakırköy dışından gelen insanların vakit geçirecekleri ve sahiplenebilecekleri bir etkinlik noktası tariflenir.

Bu tarif, şu anki Havuzbaşı çay bahçesinin bulunduğu alandan Morsümbül Sokak’a uzanan yatay bir park kurgusu üzerinden sağlanır. Promenat olarak da çalışan alanın ana ilhamını, bölgedeki önemli bir tipoloji olarak görünür olan pasajlar oluşturmuştur. İçine girildiğinde, kullanıcıyı gezdirip bir sokaktan başka bir sokağa geçiren, kendi içinde girift sirkülasyon kurguları olan pasajların mekansal dinamikleri bölgenin kimliğinin önemli bir parçadır.

Projenin öncelikli kentsel yaklaşımı olarak, Cumhuriyet Meydanı’nın deniz ile olan ilişkisini kuvvetlendirmek adına Ebuziya Caddesi’nin önemli ölçüde yayalaşması gerekmektedir. Bunun için caddenin, taşıt trafiği yoğunluğunu azaltmak ve yaya hareketine olanak sağlaması için, trafik Ömer Naci Sokak’taki köşe bina kaldırılarak Ebuziya Caddesi’ne bağlanmıştır.

Kilise duvarlarının daha geçirgen kurgulanması kilise ile kent arasındaki psikolojik sınırın hafifletilmesi açısından önemlidir.

Etkinlik noktasının ana sirkülasyonu yandaki dershane binasının yangın merdivenini değerlendirerek düşünülmüştür. Olan merdiven iyileştirilerek alana kazandırılmıştır.

Havuzbaşı çay bahçesinin, topoğrafyasıyla oynanarak elde edilen eğimli alan bütünüyle bir kent mobilyası olarak çalışır. Sahneleşen meydanın devamında, sokak kotundan aşağı inen peyzaj, bir parka ve sahneye açılır. Bu odağa yönelmiş olan atölyeler, sergi alanları ve kapalı sahne bu parktan beslenir. Kapalı oditoryuma Morsümbül Sokak’tan da bağlantı sağlanmıştır.

Malzeme olarak polikarbonat kullanılan cepheler, kontrollü bir şeffaflık sağlar. Ayrıca akşam vakti, ışığı homojen dağıtan polikarbonat malzemesi yapının fener gibi çalışmasını sağlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın