Proje Raporu
Günümüzdeki hızlı yapılaşma nedeniyle insanın her daim ihtiyacı olduğu aktif yeşil aşan gittikçe azalmaktadır. Korumayı gözetmeyen bu düşünce sistemi yaygınlaşmakta ortaya gri şehirler çıkmaktadır. Yapılaşma yadsınamaz bir ihtiyaç ancak dengeyi sağlayabilmek çok önemli. İnsan hayatında barınma ihtiyacı kadar sosyalleşebilmeli kaliteli zaman geçirmek de bir o kadar önemli.
Farklı beklentilere cevap verecek bir tasarım her kesimden, her yaştan insanı mutlu edebilir. Her yaş grubundan insanı çekecek, çeşitli aktivitelere olanak veren tasarım fikrimizde öncelik yaya ve bisiklet kullanımı. Yeşil alanın mümkün olduğunca korunması ilkesiyle başladığımız tasarım fikrimizde alana minimum müdahalede bulunmak istedik.
Yerden yükselerek yapılarımızı burada kurguladık. Alanın çeperlerine yerleşerek ortak alanlarda maksimum yeşil sağlamak istedik. Aynı zamanda bu yeşili yukarı da taşıyarak var olan yeşilden çok daha fazlasını elde ettik. Bu birimlerin birbiriyle ilişkisini sağlamak için köprülerle bağlantı kurduk.
Arazideki kot farkını kademelendirerek yaya kullanımı kolaylaştırdık. Bisiklet kullanımını kolaylaştırmak ve engellilerin rahat ulaşımını sağlamak için rampalar organize ettik. Arazideki kot farkının getirdiği faydayla etkinlik meydanını ve kaykay rampasını gömerek akışkan bir kullanım sağladık.
MALZEME KULLANIMI
Malzeme olarak geri dönüşümlü olan malzeme kullanılmıştır. Taşıyıcı olarak çelik strüktür, çatı olarak yeşil çatı, kapalı hacimlerde konteyner, cam kullanılmıştır. Üst örtü olarak da mesh seçilmiştir mesh estetik görüntüsünün yanı sıra güneş kırıcı fonksiyonu, gölgeleme özelliği, uygulama kolaylığı, dayanıklılığı, hafif olması ve cam, ahşap ve metal gibi malzemelere göre ekonomik olması nedeniyle seçilmiştir. Ayrıca mesh örtü de açılan delikler planlı ile güneş panelleri ve fotovoltaik panellerin, yeşil alanların ışık alması sağlanmıştır. Taşıyıcı olarak çelik seçilmesinin nedeni geri dönüşümlü malzeme olması, hafif olması, esnek kullanımı, kolay hızlı, kurulumu estetik olması ve geniş açıklık geçmesidir.
Kapalı hacimlerde betonarme yerine konteyner seçilmiştir. Konteyner geri dönüşümlü, ucuz kurulumu hızlı ve kolay bir malzemedir. Kurulumu sırasında minimum hafriyat oluşturması toprak sarfiyatının az olması bu nedenle şantiyeye taşımada daha az ulaşım gerektirmesi ile CO2 salınımını azaltmıştır. Döşemede ve cam yünü kullanımı ile ısı yalıtımı sağlanmıştır.
Çatıda çatı kaplaması olarak yeşil çatı kullanılmıştır. Yeşil çatı çevre dostu, ısı koruyucu, ekolojik, estetik, yapı dostu bir malzemedir. Akıllı cam kullanımı sayesinde planlı ışık alımı, ısı yalıtımı nedeniyle seçilmiştir. Konteynerler ve camlar açılabilir olması sayesinde iç ve dış yeşil alanda akışkanlık sağlanmıştır.
BİSİKLET YOLU
Ulaşım olarak bisiklet-yaya ile ulaşım desteklenmiştir. Bunun için bisiklet temasına uygun her alana bisiklet ile ulaşımı desteklemek amacıyla rampalarla ulaşım alan için de sağlanmıştır. Karşıda yer alan nehir ile alan arasında ki bağlantı yolu altında bulunan rampa ile sağlanmıştır. Bu rampa diğer rampalar ile kesişerek birbirine bağlanmaktadır.
NEHİR SUYU KULLANIMI
Nehir suyu arıtılarak bahçe sulamasında ve wclerde kullanılmıştır. Aynı zamanda tesiste ısıtma ve soğutma da kullanılmıştır.
GÜNEŞ PANELİ-FOTOVOLTAİK PANEL
Çatılarda güneşin geliş açısına göre yerleştirilen panellerle sıcak su ihtiyacının ve enerji ihtiyacının % 90’ının karşılanması amaçlanmıştır.