2017 yılında hizmete giren Mersin Şehir Hastanesi 1.294 yatak kapasitesine sahip.
NKY Architects & Engineers, projeyi anlatıyor:
Türkiye’nin Kamu Özel Ortaklığı (PPP) modeli ile yapılan ilk sağlık tesisi Mersin Şehir Hastanesi, 3 Şubat 2017 tarihli resmi açılış töreni ardından hizmete açıldı. Konsept tasarım ve medikal planlama dâhil, tüm uygulama,imalat proje ve detayları, sağlık yapıları tasarımında deneyimli olan NKY tarafından yapılan hastane, 1.294 yatak kapasiteli olarak planlandı.
Merkezi bir teşhis-tedavi kütlesi etrafında, her biri ayrı bir dal hastanesi olan üç blok şeklinde planlanan kompleks; içerisinde Genel, Kadın Doğum ve Çocuk, Onkoloji ve KVC ana dallarını bulunduruyor. Planlama, bulunduğu arazinin topografya yapısı ile tam bir uyum sağlıyor ve kuzey-güney yönünde üç temel girişi üç farklı kota oturtarak kademeleniyor. Konumu itibariyle tesis, hem kent merkezinden hem de şehre gelişte çevre yolu üzerinden rahatlıkla görülebiliyor. Böylece hastane ilk ziyaretçilerine bu bağlamda yön bulmada kolaylık sağlıyor.
Tasarım planlaması güncel ve gelecekteki kullanımda mutlak esneklik ve gelişebilirlilik sağlayan modüler bir sistem üzerinde gelişiyor. Toplam 369.591 m2 kapalı inşaat alanına sahip kompleksi insan ölçeğinde sunmak ve hastane personelinin motivasyonu yanında özellikle hastalar için tedavi edici konforlu bir ortam yaratmak, tasarımın ana prensipleri olarak öne çıkıyor. Tesis kapsamında; tek yataklı 492 Akut Bakım odası, çift yataklı 246 Akut Bakım odası, tek yataklı 120 oda ICU, 60 yataklı NICU Servisi, 6 Yatak kapasiteli İTU ve 26 tek yataklı LDRP odası planlanmış bulunuluyor.
Buna bağlı olarak, hastane binası planlaması kapsamında 52 Ameliyathane, 80 yatak kapasiteli Acil Servis, 276 poliklinik odası, Radyasyon Onkolojisi Tedavi Birimi, Yanık Ünitesi, Tüp Bebek Ünitesi, organ nakline imkân verebilen süit ameliyathane, MR görüntülü ameliyathane gibi birçok ileri düzey tıbbi teknolojiye sahip birimler ve merkezler bulunuyor.
Karbon salınımını minimize etmek adına ileri düzey bir yapı izolasyonu, güneş kolektörleri, bunun yanında enerji sisteminde trijenerasyon kullanılıyor. 3.200 araç kapasiteli kapalı otopark yanında alanın muhtelif yerlerinde yüzey otoparkları da yer alıyor.
1 Yorum
Arkitera her projeyi paylaşmazdı, neden böyle oldu?
Bu projeler bir rüya değil ülkenin kara kabusudur.
https://goo.gl/irb3cx
https://goo.gl/R5hTbV