Uludağ Üniversitesi Mimari Tasarım V dersi kapsamında tasarlanan bellek mekan ve kentsel tasarım projesi.
Mudanya iskele bölgesi birçok odak noktası tarafından çevrelenmiştir. Hem Mudanya yerli halkı için hem Bursa’da ve İstanbul’da yaşayan insanlar tarafından yoğun kullanılan bir geçiş bölgesidir. Mudanya iklimsel, coğrafi, tarihi yönden kendine has karakteri olan bir sahil yerleşimidir. Mudanya’nın bilinen ilk yerleşimi Helen kültürü etkisinde olan İyonlar tarafından kurulmuştur. Uzun süre bu kimliği devam etmiştir. Osmanlı zamanında zorunlu göç “mübadele” Mudanya tarihinde trajedi olarak yer almıştır.
Bilinen ilk kent planı olan ızgara kent planı Mudanya’nın iç bölgelerinde görülmektedir.
Agora kavramından yola çıkarak proje alanında kararlar verildi; kamusal alan, meydan, ortak yaşam gibi konular ele alındı.
Mudanya belleğinde olumsuz bir yer edinen “mübadele” olayı insanların yurtlarından, düzenlerinden olmalarına hatta birçok ölüme de sebep olmuştur. Projede bellek mekanı tasarlanırken bu olumsuz belleğin kütle olarak -4.00 kotunda olması en doğru yaklaşım olacaktı. Bellek mekana inen kapı ise altüst olmuş bir “küp” biçiminde yurtlarından olmuş insanlara atıf yapıyor, bu şekilde bir bağlam oluşturarak belleğe atıf yapılıyor.