Konak Pier restorasyon projesinin gerçekleştirilmekte olduğu "Eski Gümrük Depoları" binası ve yakın çevresi, tescil edilmiş tarihi eser statüsünde.
Mimari ekip projeyi anlatıyor:
Binanın mülkiyeti T.D.I. (Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.)’ne aittir. Restorasyon öncesi bina; denizden doldurularak elde edilen alan çürük bir zemine sahiptir. Temellerin durumu bina yüklerini zemine aktarma görevini yapamaz duruma geldiğini göstermektedir. Yağmur suyu drenaj sistemi büyük ölçüde hırpalanmış ve görev yapmaz durumdadır. Binanın moloz taş duvarları büyük ölçüde hırpalanmıştır. Binanın metal strüktüründe zaman içerisine, bakımsızlıktan ve dış etkilerden doğan önemli yıpranmalar oluşmuştur. Çatı örtüsü tüm işlevlerini yitirmiştir. Bina, esas işlevinden farklı kullanılmasından ve yapılan tadilatlardan ötürü yıpranmıştır. Binanın mimari ögeleri de bu tadilatlar sırasında değiştirilmiş ve yıpranmıştır.
Büyük hasar görmüş olan Fransız Gümrüğü Binası dış duvarları ve ara bölme duvarları ile büyük holün doğu cephesi duvarının her iki yüzündeki çürümüş sıvalar kazındıktan sonra gerdirmeli çelik profil ve lamalar monte edildi. Bu profil ve lamalara hasır çelik kaynaklanarak sıva tutucu tabaka oluşturuldu. Bu şekilde takviye edilerek sağlamlaştırılan moloz taş duvar bünyesine ilk önce katkılı çimento haçlı sıva uygulandıktan sonra orijinaline uygun olarak çalı serpme (iri daneli) sıva ve düz sıva uygulaması yapıldı.
Metal çatı strüktüründe kullanılmış olan, görev ve taşıyıcılık özelliğini yitirmiş tüm profiller perçin, blon ve kaynak bağlantılı olmaları dikkate alınarak ve orijinaline uygun profiller temin edilerek değiştirildi. Özellikle çatı makaslarında darbe ve tasman gerilimi sonucu deforme olmuş tüm profiller yerinde düzeltildi.
Çelik ya da ahşap çatı strüktürü üzerine orijinaline uygun ve aynı boyut ve profillerde kiremit altı tahtası (tavan) monte edildikten sonra üzerine 6 mm kalınlığında taş yünü şiltelerle ısı yalıtımı yapıldı, alt kaplamaya monte edilmiş 80/50 mm kesitinde (hava boşluğu bırakacak şekilde) latalar üzerine 18 mm kalınlığında su kontrplağı döşendi. Bu şekilde oluşturulmuş kiremit altı tabakası üzerine gereken açıklıklarda çıtalar çakılarak, orijinali ile aynı profillerde temin edilmiş olan Marsilya tipi kiremitler, galvanizli tellerle bağlanarak döşendi.
Binada yer alan tüm yok olmuş mimari ögeler orijinallerine uygun olarak yeniden imal edildi, yıpranmış ögeler onarılmış ve yeni duruma getirildi.
1 Yorum
Projenin daha iyi bir şekilde ya da profesyonelce çekilmiş fotoğraflarını ve çizimlerini burada görebilseydik keşke.