Katılımcı, Çaycuma Belediyesi Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

KONUM

Yarışma alanı kentin güneyinde konumlanan eski SEKA yerleşkesi olarak da bilinen alanın içinde yer almaktadır. Yarışma alanının içinde bulunduğu ada; kuzeyinde sosyal tesisler, huzurevi, doğusunda anaokulu, lise, ilköğretim ve batısında öğrenci yurdu gibi programları barındıran yapıları içermektedir. Yine ada çevresinde bulunan ilçe stadları ve Filyos Deresi ile alan ilçe için bir odak konumundadır.

Tasarlanacak olan Çaycuma Bilim Merkezi sadece Çaycuma ilçesine değil yakın çevredeki illere de hizmet edecektir. Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce ve Bolu illeri günü birlik ziyaret için uygun mesafelerde yer almaktadır. Ayrıca alan içinde mevcut olan bitki örtüsü de kent içindeki önemli yeşil alanlardan biridir. Bilim Merkezi tasarlanırken bu mevcut ve özgün bitki dokusu da korunup geliştirilmelidir.

TASARIM

Önerilen Bilim Merkezi’ne giriş Sadık Tekin Müftüoğlu Caddesi’nden sağlanmaktadır. Bilim Merkezi lineer bir kurguda oluşturulmuştur. Bu lineer kurgu modüler bir sistemle oluşturulmuş ve böylece ileride ihtiyaç olması halinde büyümeye ve gelişmeye olanak verecek şekilde esnek bir tasarım olarak kurgulanmıştır. Arazide mevcut olan ağaçlar korunmuş, ağaçlar binanın boşluklu yapısıyla iç içe geçmiş, yapının içinde kendine yer bulmuş ve yapının bir parçası olmuştur. Tasarlanan Bilim Merkezi yapısı doğaya ve bulunduğu alanın ekosistemine dost olarak tasarlanmış ve doğaya zarar vermekten kaçınmıştır. Bunun için bina topografyaya minimum dokunacak şekilde ayaklar üzerinde inşa edilmiştir. Ayaklar üzerinde inşa edilmesinin bir diğer avantajı nemden korunmak olurken bir diğer avantajı da güvenlik önlemini artırması olmuştur.

Yapı ‘Bilim Platformu’ denilen bir platformla çevrilmiş ve parçacıl geçirgen mekanlar bu platformla birbirine bağlanmıştır. Platform iç ve dış mekan arasında bir eşik görevi görürken aynı zamanda üzerinde serbest dolaşım imkanı tanımaktadır. Şeffaf ve geçirgen olan bu yapı yeşil alanı kesmemekle birlikte ayrıca yeşil alanla bütünleşmiştir. Çaycuma Bilim Merkezi’nin kullanıcı grubu genelde anaokulundan lise çağına kadar öğrenciler olacaktır. Bu yönüyle bilim en yalın ve şeffaf haliyle öğrenciye sunulmalıdır. Yapının kendisi tasarlanırken de bu düşünceden yola çıkılmış ve mimarinin yalın ve şeffaf hali dışa yansıtılmış, bina strüktürü dışardan kendini belli edecek şekilde yalın haliyle bırakılmıştır. Bilim, doğa ve mimari en yalın halleriyle iç içe geçmiş halde kullanıcıya sunulmaktadır. Yapı ölçeğiyle ağaçlar ve doğa içinde kaybolurken malzemesiyle doğaya kontrast oluşturmakta ve çelik strüktürüyle ağaçların içinde kendini belli etmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın