PROJE RAPORU
Bilim Geçidi
Kapılar, geçitler mekansal birer eşiktir. Bağlamsal değişimle beraber, zihinsel ve algısal dönüşümlere de neden olur. Projede geçidin bu dönüştürücü niteliğinden faydalanılmıştır. Verilen arazinin tamamına yayılan eğlenme-öğrenme deneyimi, tasarlanan yapının oluşturduğu bir Bilim Geçidi ile tanımlanmıştır. Amaç çocukluk ve erken gençlik dönemindeki kullanıcıların gündelik hayat deneyimlerini geride bıraktığı, hayal güçlerini kullanabildikleri, dokunabildikleri, hissedebildikleri, eğlenebildikleri ve öğrenebildikleri bir mekana dahil olmalarını sağlamaktır. Bu mekan hem bilim merkezi kütlesinin içinde yer alan program elemanlarıyla, hem de arazide yer alan aktivite noktalarıyla bilişsel gelişimlerine katkı koymayı hedefler.
Araziyi organize eden bir patikadır. Patikanın girişi aynı zamanda geçit yapısı olan bilim merkezi binası tarafından tanımlanmıştır. Bu eşik aşıldığında ise kullanıcıları patika süresince yer alan aktivite noktaları karşılar.
Kentsel tarım, açık hava sineması, açık hava deney düzenekleri, planetaryum, oyun alanları gibi açık ve kapalı bir dizi mekandan oluşan deneyimler sunar. Aktivite noktaları, gelecekte koşulların el verdiği oranda arttırılabilir. Bu anlamda kurgu gelişime açık bırakılmıştır. Patika hem yaya hem bisikletli olarak deneyimlenmeye uygun tasarlanmış; rota boyunca, belirtilmiş bisiklet yolu ve her aktivite noktasında sağlanacak bisiklet park noktaları sayesinde kullanıcıların arazi içerisinde rahatça hareket edeceği öngörülmüştür. Bu sayede sadece kapalı mekanlar değil, dış mekanlar da bilim müzesinin parçası olarak işlev görecektir. Ayrıca bu bisiklet yolunun, sürdürülebilir bir ulaşım yaklaşımı sağlanması açısından, Çaycuma genelinde düzenlenebilecek bir bisiklet yolu projesiyle birleşebileceği öngörülmüştür.
Bilim merkezi yapısının mekan organizasyonu da Bilim Geçidi’ni odağına alır. Sergiler, bağlı birimler ve eğitim işlevlerini; kafeterya ve çok amaçlı salondan ayıran geçit, binalaştığı noktada aynı zamanda üstü kapalı bekleme mekanı olarak da çalışmaktadır. Kalabalık öğrenci gruplarının bilgilendirildiği, ardından müzeye ya da patikaya yönlendirildiği bu buluşma noktasının kamusal niteliği, içerisindeki kentsel mobilyalarla da desteklenir. Kafenin dış mekanı ve komşuluktaki okulların bağlantı yoluyla da ilişkilenen geçit hem akşam, hem de gündüz saatlerinde büründüğü farklı görsel nitelikleriyle kullanıcı akışını toparlayan hareketli bir toplanma ve etkinlik alanıdır.
Yapının odağında simgesel anlamı da olan sarkaç bulunmaktadır. Geçici ve kalıcı sergi mekanlarının çevrelediği sarkaç, kamunun da erişebildiği giriş holünün bir parçası olarak çalışmaktadır. Yan fonksiyonlar ise kuzey cephede sıralanır. 1. kattan köprüyle bağlanılabilen geçidin diğer yanında ise çok amaçlı salon ve kafe bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar arzu edildiğinde kentlinin kullanımına açık olarak müze yapısından bağımsız çalıştırılabilir. Bina kütle olarak beyaz kutu prensibiyle formunu almıştır. Cepheleri kaplayan metal mesh güneş kontrolü sağlarken, kütleye nötr bir görüntü kazandırır. Bu sayede geçidin vurgusu ve davetkârlığı arttırılmıştır.