Mimari Açıklama Raporu
Çaycuma bilim merkezi yerleşkesi, mevcut ağaç dokusu ile bütünleşmelidir.
Yönetim değişikliklerinde korunun imara açılmasını da önleyecektir.
Sergi binası ağaçların seyrek olduğu yerdedir. Otopark alanında ağaç yoktur. Toplam on iki ağacın nakledilmesi ve
Yüz elli yeni ağacın dikilmesi öngörülüyor.
Açık alanlar halkında ilgisini çekmek için önemlidir. Açık alanlar emsallerinde de görülen kapalı alanların dört, beş misli büyüklükte alanlardır. Bu düzenlemelerin düz ve boş alanlarda olması öngörülmüştür.
Çember çevirmek, ıslak kumu kovalarına doldurup kum kalıpları çıkarmak çocukların ve büyük çocukların güzel hatıralarıdır.
Çemberler sergi salonları taşıyıcı sistemine, ayrıca kalıp kum ise giriş binası kurgusu olmuştur. Bunlar binalara yaklaşımda ilgi ve sevgiyi arttıracaktır.
Çember çeviren çocuk heykeli bilim merkezinin amblemidir.
Açık alanlar, sergilemeye, oyuna, dinlenmeye ve kültür meydanına uygun olarak düzenlenmiştir.
Kültür meydanı okul alanlarına kullanmaya da açılmıştır.
Açık sergi platformlarının sonuna müzik kuyuları yapılarak oraya doğru yürüme özendirilmiştir.
Tesisat hacimleri, mimari proje programında belirtilen mekanlardır.
Isıtma ve soğutma hava kaynaklı ısı pompaları ile yapılacaktır. Tesisat boruları sergi binasında tavanda geçebilecektir.
Enerji kaynağı doğalgazdır.
Projede trafo, elektrik odası jeneratör için gerekli mekanlar düzenlenmiştir. Elektrik tesisatı boruları döşeme altında düzenlenecektir.
İç ve dış aydınlatma projelerine uygun olarak yapılacaktır.
Statik Açıklama Raporu
Binanın strüktürü çelik konstrüksiyondur. Çelik çemberlerin yarıçapı 7 m’dir. Çember aksları 6m ara iledir. Çemberlerin düşey taşıyıcıları,
Çember yönünde sürekli betonarme temel üzerine oturacağı öngörülmüştür. Sergi alanları döşemesi ise donatımlı ve prekast elemanlarla olacaktır. Aynı şekilde giriş binası taşıyıcıları da çelik konstrüksiyondur. Dış kaplaması ise sandviç panel malzemelerdir. Atölye, depolar, tesisat odaları düşey taşıyıcıları betonarme kolon üst örtüsü betonarme plak, temelleri ise tek yönlü süreklidir.
Çelik konstrüksiyonun seçimi inşaat süresinin kısaltılması ve ekonomi sağlaması neden iledir.
Peyzaj Açıklama Raporu
Bilim merkezi binaları inşa edilecek mekandaki bitki örtüsü korunmuştur. Binaların yapılış aşamasında bu seyrek bölgeden sökülecek.
On iki ağacın daha sonra arazide uygun görülen farklı yerlere taşınması olabilecektir.
Mevcut binalar haricinde geriye kalan peyzaj alnında yörenin iklim koşullarına uygun yüz elli yeni ağaç fidanı dikileceği öngörülmektedir.
Açık sergi alanları platformları arasında da çevreye ve iklime uygun çalı fidanları dikilmesi, mevsimlik çiçek bahçeleri tavsiye edilmektedir.
Bilim merkezi binalarının çelik taşıyıcılar ve sömeller üstüne oturtulması arazinin mevcut doğal drenajı, koruluk alanın ihtiyacı olan suyun sağlanması açısından da öngörülmektedir.
Koruluk alanda arazinin doğal yapısını bozacak hiçbir yer kaplama malzemesinin kullanılmaması uygun olacaktır.