İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık bölümü mezunu Mert Taş ve Ayda Yedekçioğlu, MOSDER tarafından düzenlenen 11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’nda “Engelliler İçin Ev Mobilyası” kategorisinde birinci oldu.
Tasarım ekibinden Mert Taş projeyi anlatıyor:
9 milyon engelli bireyin olduğu ülkemizde maalesef yeterli miktarda çözüm odaklı çalışma yapılmadığı görülüyor. Bu fikirden yola çıkarak, takım arkadaşım Ayda M. Yedekçioğlu ile MOSDER tarafından düzenlenen ‘Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması’na “Engelliler İçin Ev Mobilyası” kategorisinde katılmaya karar verdik. Engelli bireyler için ev mobilyası üretmenin diğer kategorilere oranla daha büyük bir misyonu olduğunu düşünerek, projeyi hayata geçirirken sosyal sorumluluk projesi olarak yaklaştık.
Projemizi oluşturmaya, ülkemizdeki engelli kadınların küçük mutfaklarda gündelik işlerini nasıl zorluklarla yaptıklarını irdeleyerek başladık. Maalesef ülkemizde engelsiz mutfak adına üretilen kaynaklar veya referans alınacak örnekler yok denecek kadar az. Bu yüzden daha çok yabancı kaynaklar ve referanslardan yararlandık. Uluslararası ölçüler ve normlar konusunda Neufert gibi bir klasiği kullandık.
Projenin devamında, Ayda ile tekerlekli sandalyeyi deneyimleyerek, bu deneyimlerden çıkarımlarımızla tasarımımıza karar verdik. Bu deneyim, özellikle hareket kısıtlamalarını anlamamızı ve ölçüler/oranlar konusunda deneyimden doğan fikirlere sahip olmamızı sağladı. Delta Mutfak Mobilyası’nın en önemli özelliklerinden biri, formunun işlevlerden çıkması. Engelli bir bireyin mutfaktaki ihtiyaçlarını tek bir ürünle karşılamasına yardımcı olan bir ürün tasarlamaya çalıştık. Tasarımın genel formunun tekerlekli sandalye için rahat hareket alanı sağlamasının yanında, özgün bir forma da sahip olmasını istedik. En önemli tasarım kriterlerimizden biri engelli bireyin, tekerlekli sandalyeyi olabildiğince az hareket ettirmesiydi. Bunu kayar kesme tahtaları, süzgeç, rende vs. gibi elemanlarla desteklemeye çalıştık. Aynı şekilde priz, kontrol paneli gibi detayları, rahatlıkla ulaşılabilecek alanlara koyduk. Üst dolapların raylı sistemle çalışmasını tasarlayarak, hareket zorluğunu olabildiğince azaltmaya çalıştık. Bu özelliklerin tümü Delta Mutfak Mobilyası’nın küçük mutfaklarda da kullanılmasına olanak sağladı.