Dominique Coulon & Associés'in tasarladığı proje kırsaldaki geniş bir araziye dikeyde yükselip alçalan, ortogonal bir plan öneriyor.
Mimarları projeyi anlatıyor:
Bina Alsace Vadisi’ndeki küçük bir köyün girişini işaretliyor. Yakındaki tepede oturan 14. yüzyıldan kalma kale alan üzerinde hakim olan bir unsur. Gündüz çocuk bakım evi binası da ortogonal geometrisini yakınındaki bu kaleden alıyor. Yuvanın çeperindeki delikli duvar, kalenin duvarları gibi çocukların oyun alanını koruyor. Bu mekansal düzenleme Vosges Dağları’na bakışı olanaklı kılıyor. Katı, dikdörtgen plan prensibi proje boyunca ardışık tepeler oluşturuyor ve bu katmanlaşma projeye derinlik kazandırıyor.
Binanın kalbi iki kat yüksekliğinde, ışığı kaleydoskop gibi kıran, merkezi bir mekan çevresinde şekilleniyor. Bu küp geometrisine yakın hacim pembeden kırmızıya kadar pek çok yüze bürünüyor. Mat ve parlak renkler mekânda yankılanarak mekânı daha zengin ve mahir hale getiriyorlar. Farklı katmanlar arasında uygulanan geçirgenlik binanın derinliğini işaret ediyor. Tepe pencerelerinden giren doğal gün ışığı binayı aydınlatıyor. Bina, peyzajın içinde, doluluk ve boşlukları legodan yapılma bir kaleyi andıran parçalı bir kütle gibi yükseliyor. Bina yerel zirai peyzaja göndermede bulunarak 68 tane elma ağacıyla çevreleniyor.
3 yorum
Tek kelimeyle mükemmel bakın başka yoruma gerek yok. 🙂
Kale ile kurduğu görsel ilişki gerçekten muhteşem!
ne baraganla ne doğayla alakasız renklerin pervasızca kullanıldığı başka bir mide bulandırıcı fransız postmodernist örnek daha. mvrvd ve türevlerinin seri üretimi estetize stilize etme çırpınışları