MİMARİ RAPOR
YERLEŞİM KARARLARI
Çaycuma Kenti’nin ana akslarından biri olması planlanan, Filyos Nehri’nin yanında uzanan yoldan cephe alan, çevresinde bulunan eğitim, kültür yapıları ve spor alanları ile etkileşim içerisindeki proje arazisi, nehrin iki yakasında yapılacak olan rekreatif düzenlemeler ile kentin çekim noktası haline gelecek bir bölgededir. Projede hedeflenen; yapının, ana işlevlerini yerine getirirken aynı zamanda bir araya gelme, sosyalleşme ve dinlenme merkezi olmasıdır.
Projede yerleşim planlaması, arsanın batısında bulunan parkı, binanın açık, yarı açık sosyal alanları ve girişi ile bütünleştirmiştir. Bu sayede spor merkezibölgenin çekim alanı olacak şekilde kurgulanmıştır.Açık alanlarda yer alan peyzaj öğeleri bu durumu destekler niteliktedir. Kent merkezinden ve çevreden gelen yaya aksları arsanın kuzeyindeki İlim Sokak’tan ve güneyinde açılması planlanan yoldan güçlü bir şekilde yapının girişine bağlanmıştır. Otopark alanı daha geniş olan yoldan giriş alınabilmesi için arsanın güneyine konumlandırılmıştır.
BİÇİM VE MEKÂN KURGUSU
Mimari konsepti şekillendiren ana fikir;spor merkezinin içinde barındırdığı işlevleri ve yanı başından akan Filyos Nehri’nin dinamizmini yansıtır.
Program parçaları akışkan kütleler halinde araziye konumlanırken, birbirleri ile yaptıkları uyumlu yükselme ve alçalmalar sayesinde içlerine gün ışığını cömertçe alır ve işlevlerin ihtiyaç duyduğu kat yüksekliğini onlara sunar. Arsanın kuzey ve güneyinden opak (saydam olmayan) cephelerle yükselen bu kütleler doğu ve batı istikametinde saydam duvarlar ile sonlandırılmıştır.
Yapının ana girişi rekreasyon (dinlenme ve eğlenme) alanına açılan yarı açık platformdan sağlanmaktadır. Bu platform, ziyaretçileri karşılayan davetkâr bir giriş oluşturmanın yanında yarı açık bir dinlenme alanı da sunmaktadır.
Zemin katta girişe yakın bir alana konumlanmış olan kafeterya ve mağaza önce yarı açık daha sonra açık alan ile bütünleşerek merkezin bir sosyal merkez olma iddiasını güçlendirmiştir. Bu mekânlar yılın her mevsiminde spor merkezi ve çevresine hizmet verecek durumda ve kapasitededir.
Zemin kata yerleştirilen idari birimler gelenlerin kolay ulaşabileceği bir noktadadır.
Yüzme havuzuna, ana kapıdan girilip doğrusal bir yolla ulaşılan, kadın ve erkek için ayrı ayrı düşünülmüş soyunma odalarına açılan bir geçiş mekânı ile ulaşılır.
Personel odası, eğitmen odası ve eğitim salonu zemin katta bulunan kalabalıktan uzaklaştırılarak 1. katta konumlandırılmıştır. Eğitim salonu binanın merkezinde yer alan düşey sirkülasyon araçları ile ulaşılan fuayeye direkt olarak açılır.
Fuaye alanı aynı zamanda yine kadın ve erkek için ayrı ayrı düşünülen soyunma odalarına,kondisyon salonuna ve kat deposuna açılan bir geçiş alanına ulaşır. Kondisyon salonunu kullanmak için gelen misafirlere hizmet veren soyunma odaları aynı zamanda buhar odası, masaj odası ve saunayı birbirine bağlayan soğukluğa açılır. Soyunma odalarından ortak mekânlara çıkılmadan soğukluğa geçilebilmesi kullanım rahatlığı sunmaktadır.
KAYNAK VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Yapı iç hacminin açılır pencereler sayesinde mümkün olduğu kadar doğal yöntemler ile havalandırılması düşünülmüştür.
Doğu ve batı cephelerindeki cam duvarlar, kütlelerin aralarında oluşturulan ışıklıklar ile içeriye alınacak doğal ışığın yapının aydınlatma giderlerini önemli ölçüde düşüreceği tahmin edilmektedir.
Havuz tabanı ile aynı kotta tasarlanan havuz makine dairesi sayesinde elektrik giderleri önemli ölçüde düşecektir.
Düşeyde ve yataydaki mekânlar arasında sağlanan doğru komşuluklar malzeme ve enerjide ki verimliliği üst düzeyde tutmuştur.
STRÜKTÜR VE MALZEME
Yapının zemin katı betonarme kirişli plak sistem ile oluşturulmuştur. Temelden 1. katın sonuna kadar uzanan betonarme kolonların üzeri çelik taşıyıcılı çatı ile kapatılmıştır. Çelik taşıyıcı elemanların üzeri sandviç paneller ile örtülerek yüksek düzeyde ısı, ses ve su yalıtımı sağlanmıştır. Yapının kuzey ve güney cephelerinin alüminyum kompozit panel, doğu ve batı cephelerinde ise alüminyum cam giydirme ile kaplanılması düşünülmüştür.