“Açık Mutfak”: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi EMITT 2016 Fuar Standı

EMİTT 2016 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin fuar standı projesi yarışmayla elde edilmiştir.

“AÇIK MUTFAK”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 28-31 Ocak 2016 tarihlerinde EMİTT 2016 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda kuracağı stant için açmış olduğu yarışmada birincilik ödülü kazanan proje aynı zamanda 72 ülkeden 4300 katılımcının içinde Destinasyonlar dalında EMITT Fuar Organizasyonu tarafından verilen “En İyi Stant Tasarımı” ödülünün de sahibi olmuştur.

Proje küçük ölçekli de olsa bir projenin tasarım, uygulama, imalat ve kullanım gibi tüm aşamalarının iki ay gibi kısa bir sürede gerçekleşmesi nedeniyle önemli bir deneyim kazandırmıştır.

Tasarım Süreci

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin misyonunda ve ilkelerinde var olan “katılımcılık” ve “sürdürülebilirlik” vurgusu ve şartnamede belirtilen Tekirdağ’a özgü ürünlerin ağırlıklı olarak yeme-içme grubuna ait olması nedeniyle standın kullanım senaryosunda “AÇIK MUTFAK” şeması yorumlanmıştır.

“Açık mutfak” pişirme, tadım, servis, yemek yeme, sergileme, bilgilendirme ve oturma eylemlerine esnek bir zemin sunmaktadır. Stant ziyaretçilerinin sadece izleyici değil, ürünlerin üretim aşamalarını gözlemleyebileceği ve gastronomi atölyeleri ile üretime katılabileceği bir yaşantı öngörülmüştür. “Sürdürülebilirlik” kavramı, “Kullanımda Sürdürülebilirlik” olarak ele alınmış, fuar bittiğinde standın Tekirdağ’da yeniden kurularak çok amaçlı kullanılabileceği bir sistem önerilmiştir.

Zemin kotu planında geçirgen serbest bir zemin yaratılması için asma bir sistem kullanımına karar verilmiştir. Eylemlere göre tanımlanan mekânlar üst örtüyü oluşturan metal ızgaradan sarkan farklı boyutlardaki prizmaların farklı kotlarda inip çıkması ile kurulmaktadır.

1×1 metrelik prizmalar indikleri yerde toplanma ve sergileme mekânını tanımlamaktadır. Dışarıdan standa yaklaşılırken bir kısmı beyaz kumaş, bir kısmı dış yüzeyi antrasit, iç yüzeyi mavi ve yeşil renkli (Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal renkleri) mdflam ile kaplı olan prizmalar fuar ziyaretçileri için davetkâr cepheler oluşturmaktadır. Ziyaretçiler bu prizmaların altından geçerek standa dâhil oldukları anda sarkan prizmalarla çevrilmiş toplanma/bilgilendirme/sergi mekânını deneyimlemektedirler. Işığı geçiren yarı saydam prizmalar aydınlatma elemanı olarak da kullanılırken, antrasit prizmaların dış yüzeyleri sergi yüzeyleri olarak kullanılmaktadır. Tekirdağ’a dair genel bilgiler, fotoğraflar ve dokumalar bu yüzeylerde sergilenecektir.

Açık mutfak kısmında ise ızgaradan sarkan 50×50 santimetrelik antrasit prizmalar tadım, pişirme, servis ve yeme-içme eylemlerinin gerçekleştiği alanları vurgulamaktadır. Ortada yer alan tezgâh, ada mutfak olarak tasarlanmıştır. Yukarıdan inen prizmaların bir kısmı kimi yerlerde boşaltılarak raflara dönüştürülürken bir kısmının yüzeyleri ürünlere dair bilgilerin sunulduğu sergi yüzeyleri olarak kullanılabilmektedir.

Fuar holünün mevcut kolonlarını gizlemek ve plandaki serbest dolaşımı desteklemek amacıyla depo alanları mevcut iki kolonun etrafında 15 metrekareyi tamamlayacak şekilde iki parçada çözülmüştür. Stand alanına dağılmış oturma alanları, istenen 30 kişilik oturma-görüşme alanı ihtiyacına yönelik esnek şekilde kurgulanmıştır.

Dışarıdan Tekirdağ Belediyesi’nin alanını tanımlayan ve ziyaretçileri içeriye çeken küplerin, içeride de ziyaretçilere bir mekânda bulunma hissini yaşatması amaçlanmıştır. Sınırları ve mekânları tanımlamanın yanı sıra küpler iç yüzeyde sergileme ve bilgilendirme ihtiyacına cevap vermektedir. “Açık mutfak” tasarımından fuar ziyaretçileri için bir çekim noktası olması ve ziyaretçilerin ürün deneyimini etkileşimli ve katılımcı bir biçimde yaşamaları beklenmektedir.

Uygulama Süreci

Yarışma sonuçlarının açıklanmasından itibaren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin yapılması, projeye dair istenen revizyonların gerçekleştirilmesi, uygulama projesi, metraj, keşif çalışmalarını içeren ihale dosyasının hazırlanması, imalatçı firmalardan ihale için fiyat teklifi alınması, ihalenin sonuçlanması, imalatın ve montajın gerçekleştirilmesi yaklaşık 45 günlük bir süreçte gerçekleşmiştir.

Sürenin kısıtlı olması, bürokratik engeller, mali kısıtlamalar ve fuar alanındaki teknik şartlar nedeniyle projenin taşıyıcı sistem ve malzeme seçiminde revizyonlar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca şartnamede istenenlerin dışında süreç boyunca belediyenin ekstra istekleri nedeniyle mekânsal organizasyona müdahale edilmeden birtakım eklemeler yapılmıştır.

Kurulacak standın dört gün süren fuar sonrası atıl hale gelmemesi ve kentsel açık alanda yeniden kurulabilmesi amacıyla çelik olarak öngörülen taşıyıcı sistem fuar stantlarında sıklıkla kullanılan alüminyum sisteme dönüştürülmüş, prizmaların strüktürü ise sistemi hafifletmek amacıyla mdf lam yerine membran malzeme ile kaplanmıştır. Ayrıca alüminyum sistemin taşıyıcılığını desteklemek amacıyla sergi alanındaki prizmalarda eksiltmeler yapılması ve dikey taşıyıcı sayısının artırılması zorunlu hale gelmiştir.

Kullanım Süreci

Uygulama ve imalat sürecinde gerçekleştirilen revizyonlara rağmen tasarım sürecinde öngörülmüş olan değişen mekân organizasyonu ve kullanım durumlarını 4 günlük fuar süresince gözlemlemek mümkün olmuştur.

Ortada yer alan ada mutfak ve yukarıdan asılmış olan iki masa ile kurgulanmış olan “Açık Mutfak” standın odak noktası haline gelmiştir. Fuar ziyaretçileri gün boyunca kimi zaman ikramlardan tatmak kimi zaman dinlenmek kimi zaman da sohbet etmek amacıyla masaların etrafında bir araya gelmişlerdir. Sergi alanı ise stantta gerçekleştirilen etkinlikler, toplanmalar, kokteyller için ziyaretçilere esnek ve geniş bir mekân imkânı sunmuştur.

Gün boyunca dolup boşalan Açık Mutfak ve Sergi Alanı kullanıcıların, aktivitelerin ve ikramların sürekli olarak değişmesiyle her seferinde yeniden üretilen mekansallıklara olanak sağlamıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın