İspanyol mimarlık ve tasarım ofisi Elii "her ev bir tiyatrodur" cümlesiyle yola çıktığı projede kullanıcıyı evin içinde aktif bir oyuncu haline getiriyor.
Projenin mimarları Didomestic’i anlatıyor:
Projenin kapsamına yapının mevcut taşıyıcı sisteminin yenilenmesi, kullanıcıya özel yeni bir işlev şemasının önerilmesi, evin tesisatının yenilenmesi ve yalıtımının yapılması dahildi.
Temel tasarım yaklaşımı tüm engelleri zeminden kaldırarak mümkün olan en geniş esnek alanı elde etmek oldu. Tasarımda iki temel eleman kullanıldı. Bunların ilki merdiven, raflar ve kilerden oluşan yapının çekirdeği oldu. Ana hacmin merkezindeki çekirdek, giriş katıyla çatı arasını birbirine bağlayarak çatıdan süzülen ışığın oturma odasına kadar ulaşmasını sağladı. Tasarımın ikinci temel elemanı, servis veren fonksiyonları toplayan, binanın iki yanında yer alan şeritlerdi. Bu temel düzen mekana esneklik kazandıran iki stratejiyle tamamlandı.
Mekâna esneklik kazandıran stratejilerin ilki, merkezi çekirdeğe entegre olan ve raylar üzerinde hareket eden panellerdi. Bu hareketli paneller farklı şekillerde düzenlenerek; bazen misafirler için ekstra bir oda elde etmek, bazen mutfağı oturma odasından ayırmak, diğer zamanlarda ise tamamen geri çekilerek bütüncül tek bir mekân elde etmek için tasarlandılar. Geçirgen bölümleri olan paneller, çatıdan süzülen ışığın mekânda yayılabilmesine izin verdiler.
Esneklik kazandıran diğer bir strateji zemin kat ve çatı katı arasındaki döşemedeki gizli bölmeler oldu. Bu gizli bölmeler evle ilgili bazı fonksiyonlar için kullanıldı. Zemin katta tavandan, asma çatı katında ise zeminden kullanılan gizli gözlere ev sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak işlevsel bazı birimler gömüldü.
Zemine ve döşemeye entegre olmuş tüm bu elemanlar kullanıcıların isteğine göre, görünür ve görünmez olabilecek şekilde tasarlandı. Gizli bölmeler, kayar panellerle beraber mekanın temel kurgusunu tamamlayarak farklı anlarda değişen ihtiyaçlara cevap verebilecek bir ev planı oluşturdu.