Eşdeğer Mansiyon (Bennu Tunç, Betül Ay), Muratpaşa Belediyesi Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Yarışması

MİMARİ RAPOR

Antalya Muratpaşa Belediyesi Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Atölye ve Sahnesi tasarımına durağan ve hareketli aktivitelerin gereklilikleri ile yön verilmiştir.

Opera ve tiyatro seyrinin konsantre ve durağan bir etkinlik olması nedeni ile bu aktiviteye olanak sağlayacak mekan kendi içine dönük ve durağan bir kütle olarak tanımlanırken; bu mekandaki durağanlığın aksine hareketli aktiviteler olarak nitelendirilen sosyalleşme, yeme-içme, karşılama, katılma gibi etkinliklerin dinamik bir çevre tasarımı içinde sürdürülmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle komşu parselde bulunan çocuk oyun alanı olarak tanımlanmış park alanı ile sınırlar kaldırılmış oyun alanı ile yarışma alanı bir bütün halinde park olarak ele alınmış ve eklenen yaya yolu, çim amfi, atölye, oyun alanı, oturma alanları ve su – buhar atomizeri havuzu ile zemin kattaki sosyal dokunun zenginleştirilmesi amaçlanmıştır. Opera – Tiyatro İşliği programında yer alan karşılama, atölye ve kafe-restoran gibi mekanların parkın dinamizmini hem beslemesi hem de bu dinamizmden beslenmesi hedeflenmiştir.

Konsantre ve durağan aktivitelere mekan sağlayan ana kütle kentin ve parkın dinamizminden ayrılan kendi içine dönen bir prizma olarak ele alınmış ve bu durağanlık yersiz ve yönsüz bir cephe örüntüsü ile form bulmuştur. Bu örüntü hem kütlenin durağanlığına hem de Antalya coğrafyasının niteliklerine uygun olarak, güneş ışınlarını içeri almayacak derin bir ızgara sisteminden oluşturulmuştur. Kütlenin parka bakan güney cephesinde park ve kent ile ilişki kurabilecek ve parktan beslenecek fuaye gibi geçiş alanlarını barındıran mekanlar bulunurken, kuzey ve doğu cephesinde ise çevrede bulunan yoğun konut dokusundan ayrılan, salonun teknik gereksinimlerine ve sanatçıların dinlenme, giyinme, depolama gibi ihtiyaçlarına cevap verecek içe dönük mekanlar konumlandırılmıştır. Cephe örüntüsü ise dışa açılan veya kendi içine dönen bu mekanlara durağan bir zarf sunar.

Parkın sosyal dokusu içerisinde Opera – Tiyatro İşliği çalışmalarının gerçekleştirilmesi, parka açık, serbest ve geçirgen kütlelerde atölyelerin ve çalışmaların düzenlenmesi, kullanıcıların özellikle çocukların rahatça dahil olabileceği çim amfi ve sahne gibi mekanların Opera – Tiyatro İşliği tarafından yürütülmesi amaçlanmıştır.

Yeşil alan dokusunun olabildiğince korunması ve hatta çoğaltılması amacı ile parkın zemin kotu altında kurgulanabileceği belirtilen otopark ağaçlara zarar vermemek adına yarışma alanı bodrum katında düzenlenmiştir. Opera – Tiyatro İşliği ana kütlesi nedeni ile taşınması gereken ağaçların ise 1453. Sokak boyunca yarışma arsası çeperine alınması planlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın