Barbod Meyve Evi

İran'ın Gorgan bölgesindeki Barbod Meyve Evi, malzemeye yaklaşımı ve hacmin geometrisini ele alma şekliyle, yerel ve çağdaş İran mimarisi kesişiminde nitelikli bir yapı örneği.

Projenin sahibi Tahranlı mimarlık ofisi Zav Architect Barbon Meyve Evi’ni anlatıyor:

Projede üzerine kafa yorulan temel mesele arsa boyutlarıydı. Dikdörtgen arsa 6 metre genişliğinde 30 metre derinliğinde. Evin, iki noktada güneş ışığıyla bölünen basit öklid geometrisi alan derinliğini zayıflatıyordu. Bu konsept yapının içinde kullanılan elektrik ışıklarıyla güçlendirildi.

Komşulara saygı, yapının varolan ufuk hattını korumasının sağladı, böylece ev şehir dokusunda özellikle vurgulanmadı. Yine de içerde kullanılan solgun ahşapla ev gökyüzüne karışmaya çalıştı. Kullanılan malzemelerin hepsi eve en fazla 35 metre uzaklıktan tedarik edildi ve Pers ev konseptine yerleştirildi. 

Hacimler mekanda dağılırken Aliabadi’nin yaşam sitilinin çağdaş İran mimarisi literatürüne uyum göstermesi amaçlandı. Duvarlar ve tavanın yerleşimi hakkında karar verilirken mekanın daha geniş olması veya üretim detaylarının basitçe çözülebilmesinin yanında çevreyi ve ev sahibinin göz önünde bulundurulması Barbod meyve evinin “Gorganian” ve kullanıcı dostu olmasını sağladı.

Eve ismini veren Barbod aslında ev sahibinin oğlu, meyve yemeği çok seviyor öyleki her öğün meyve yiyebilir. Barbod’un arı kovanlarından yapılmış meyve kutuları Gorgan’a Ziyarat’tan geliyor. Ziyarat proje için önemli bir kaynak oldu, avluya örülen duvar taşları Ziarat nehrinden toplandı, aynı şekilde çatıda kullanılan ve suyu havuza doğru akıtan Enjilue ahşabı da aynı bölgeden sağlandı. İç mekanda kullanılan ahşap malzemeler ve taşlar geri dönüşümlü tercih edildi ve basit birleşme detaylarıyla Gorgan bölgesindeki üreticilerin uygulamasına elverişli şekilde tasarlandı.  

Etiketler

Bir yanıt yazın