Umeå Nehri kenarındaki fakülte binası hem dış hem iç peyzajıyla ayrıksı bir noktada duruyor. Heykelsi merdivenlerin ve serbest kat zeminlerinin şekillendirdiği binada iç peyzajın, yaratıcılığı ve deneyselliği beslemesi amaçlanmış.
Henning Larsen Architects mimari tasarımını yaptığı mimarlık fakültesi binasını anlatıyor:
Umeå Mimarlık Okulu, ilham ve yenilik için çerçeve oluşturacak, mimarlığın geleceğinin yeşereceği bir merkez olarak düşünüldü. Binanın karaçamla kaplı dış yüzeyi küp hissi veren temiz bir kütle olarak ortaya çıkarken, cepheye yerleştirilmiş kare pencerelerin kütlenin yüzeylerinde ritmik sekanslar üretmesi amaçlandı. Binanın içi, serbest kayan açık kat zeminlerinin ve merdivenlerin dinamik kurgusuyla ortaya çıktı. Tavandan asılan beyaz kütleler ise tepe camlarından içeri giren gün ışığını süzmek için kullanıldı.
Tasarımdaki ana amaçlardan birinin herkesin parçası olduğu, aydınlık ve açık çalışma ortamları yaratmak olduğu projede mekânlar birbirinden mümkün olduğunca küçük zemin kaymalarıyla ve sınıflarda kullanılan cam bölmelerle ayrıldı. Mimarlar, öğrencilere, mümkün olduğunca ortaklaşa zaman geçirme, fikir üretme ve bilgi paylaşma olanağı sağlayacak mekanlar tasarlamaya odaklandı.
Dinamik avlu hacmine alternatif olarak, çizim odaları binanın cephelerine doğru itildi. Bu çalışma alanlarında daha sıkı ve düzenli bir kolon ve kiriş sekansı izlenerek basit ve akılcı mekânlar elde edildi. Cephedeki, varyasyonlara sahip pencere örüntüsü içeriye ışık almasının yanı sıra nehre doğru açılan bakış açıları sağladı.
Yeni mimarlık fakültesi binası Umeå Üniversitesi’nin yeni sanat kampüsünün bir parçası olarak tasarlandı.
Tasarım sürecinin ilk aşamalarında yapılan enerji hesaplamaları ve gün ışığı simülasyonları sonucunda cephenin bütünüyle cam olmak yerine üzerinde açıklıklar olan bir ahşap yüzey olması gerektiğine karar verildi.
Havalandırma, ışıklandırma ve ısıtma sistemleri binanın taşıyıcı sistemiyle bütünleşmiş bir şekilde çözüldü. Döşemenin altından alınan temiz hava, kolonlar ve kirişler üzerinden bütün binayı dolaşan delikli borularla çatıya kadar taşındı.