MİMARİ RAPOR
Dini yapıların görkemli, insan ölçeğine baskın, çevresine hakim, anıtsal yapısal özellikleri ile Büyükada’nın mütevazi bir çok dini bir arada barındırması, ada yapılarının özellikleri ve ada halkının özellikleri farklı dinamikleri olan veriler ortaya koymuştur.
Bu veriler elde tutularak adanın bir arada farklı kültür ve inanışta olan bir çok insanı barındırması, bu insanlar arasındaki bağ, iletişim, hoşgörü de ele alındığında bir dinin bir başka dine üstün olmadığı, kendisini adaya bir eklenti olarak gören yaklaşım gösterilmiştir. Bu bağlamda ada için gerekli görülen camiyi, tarihi ve geleneksel özellikler taşıyan bir anıtsal yapı olarak görmektense sadece mevcut ihtiyaca cevap verecek mütevazi bir yapı olarak düşünmek önemlidir.
İkincil bir veri olarak mahremiyet konusu, kişi ile yaratan arasında bir bağ bir buluşma sağlamak her bir birey için oldukça önemli ve özeldir. Dış dünyaya sırtını çevirmek onun güzelliklerinden ve karmaşasından uzaklaşmak, konsantrasyon ve motivasyon ortamının üst düzeye ulaşmasını sağlamak yapının dış dünyaya bağlantısının koparılmasını gerektirmiştir.
Sonuç olarak mehremiyet durumu yüksek, adanın silüet ve değerlerine uyumlu, maksimum performasn gösterebilecek bir yapı tasarımı ortaya koymak hedeflenmiştir.
Yapısal olarak ibadet için gerekli olan minimum birim modülden yola çıkılarak kullanılabilir en yüksek alana ulaşılmış ve Bodrum Kat ve Mahfel alanı aynı düzen içerisinde yerleştirilmiştir. Zemindeki gridal sistemin çatı ve duvarlara taşınması kendi içinde geometrik bir düzen ve bütüncül bir algı oluşturmaktadır. Çatı kurgusu 4 köşesinden belli bir ritim ile Kıble yönüne doğru yükselmektedir ve mihrap duvarının oluşturduğu niş ile son bulmaktadır. Böylece kıble yönü en yüksek noktaya doğru ruhani bir alan oluşturmuştur. Bu yükseliş aynı zamanda görünüşlerde ve ada silüetinde uyumlu kırıklıklar sağlamış ve uyumlu bir eklenti olarak yerleşmiştir.