Neues Museum Restorasyon Projesi ile 2011 yılında Mies van der Rohe Ödülü alan Chipperfield, 1800'lerde inşa edilen ve 2. Dünya Savaşı sırasında bombardımanla büyük hasar alan eski müzeyi 11 sene içerisinde yeniden yarattı.
Berlin’in Müze Adası’nda yer alan Neues Müzesi Friedrich August Stüler tarafından tasarlanmış ve 1841-1859 yılları arasında inşa edilmişti. 2. Dünya Savaşı sırasında bombardımanla büyük hasar alan yapı harabeye döndü. Savaş sonrasında birkaç onarım girişimi sonrasında olduğu gibi bırakıldı. 1997 yılında David Chipperfield Architects, Julian Harrap ile birlikte müzenin yenilenmesi için açılan uluslararası yarışmayı kazandı.
Projenin amacı, özgün hacimi tamamlamak ve 2. Dünya Savaşı’nda zarar gören bölümlerini tamir ve restore etmekti. Odaların özgün dizilimi, mevcut yapıyla süreklilik oluşturacak şekilde yeni kısımlar eklenerek restore edildi. Tarihi yapının farklı koruma gereklilikleri gösteren kısımlarımda Venedik Anlaşması’ndaki prensipler doğrultusunda arkeolojik restorasyon yapıldı. Savaşta oluşan boşluklar parlaklık ve yüzey açısından tarihi yapıyla rekabet etmeyecek şekilde dolduruldu. Restorasyon ve onarım, özgün yapının mekansal bağlamı ve özgün malzemesinin vurgulanması fikriyle yapıldı. Eklenen yeni kısımlar ise eskiyi taklit etmeden kaybolanı yansıtıyor.
Yeni sergi odaları, büyük oranda beyaz çimento ile Saxonian mermer parçaları karışımından oluşan prefabrike beton elemanlarla inşa edildi. Aynı malzemeden inşa edilen yeni ana merdiven orijinal olanı taklit etmeden tekrarlıyor. Diğer yeni hacimler – kuzeybatı kanadı, Mısır Avlusu, Yunan Avlusu’ndaki apsis ve güney kubbe – korunmuş bölgeleri tamamlamak adına geri dönüştürülmüş el yapımı tuğlalarla yapıldı.
Müzenin güney ve doğu bölgelerindeki sütunlar özgün yerlerine konuldu ve tamamlandı. Eski binaya eklemlenen James Simon Galerisi ise müze ile Kupfergraben Kanalı arasında inşa edildi. Ekim 2009’da, harabeye dönüşümesinden yaklaşık 60 yıl sonra Neues Müzesi halka yeniden açıldı ve şu anda Mısır ile Erken Tarih koleksiyonlarını sergiliyor.