Katılımcı, Anamur Atatepe Sosyal Merkezi ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

Atatepe, anamur kentinin, doğal kent balkonudur. Bu balkon, kentin kuzeyine, toros dağlarının eteklerine yerleşmiş ve tüm kenti panaoramik olarak görmeye imkan veren bir yapısı vardır.

Tasarımın temel sorunsalı, kentin hafızasında doğal bir balkon olarak yer alan atatepe’nin bu özelliğini kaybettirmeden ihtiyaç programı verileri bu doğal alana nasıl eklenebilirdi.

Atatepeyi Tamamlamak

Bu doğal balkon, tepenin dik yamaçlarının, bir noktada kesilmesiyle oluşmuştu. Tasarımın temel fikri; tepenin mevcut eğimli yapısını devam ettirerek yani, tepe tamamlanarak, tepeyle doğal uyum sağlamış bir hacim oluşturmaktır. Oluşturulan bu yeni hacim, hem ihtiyaç programı verilerini karşılamış hemde, doğu, batı güney yönde açılarak, kent balkonu olma özelliğini korumuştur. Oluşan konik hacmin, teraslar dışında kalan çeperleri, tepenin doğal dokusu devam ettirilerek, tepenin devam ettiği vurgusu güçlendirilmiştir.

Hacmin kuzey yönünde boşaltılmasıyla da giriş avlusu oluşturulmuş, kutlama ve şenlik alanı, ramazan topu teşhir alanı bu giriş avlusunda oluşturulmuştur.ayrıca bu avluya eklemlenen küçük amfi yapısı ve su öğesiyle zenginleştirilmiştir. Giriş avlusuna mevcut, stebilize yol uzatılarak ulaşım sağlanmıştır. Eski yolun kullanılmasının nedeni, eski yol üzerinde doğal dokunun zaten zarar gördüğü ve yeni yollarla doğal dokuya zarar verilmek istenmemesidir.

Mesire Öbekleri

Mevcut ağaç rölevesi ve eğimler baz alınarak, yarışma alanını yayaların panaromik olarak gezilebileceği, bir yaya yolu oluşturulmuş, bu yol,yarışma alanını çevreleyen yollara yaya yollarıyla bağlanmıştır (yaya yolu güzergahı kesin ağaç rölevesi alındıktan sonra değişebilir). İhtiyaç programında istenen mesire alanı, bu yaya yollarına eklemlenmiş, mevcut ağaçları gölgelik olarak kullanan, mesire öbekleriyle ihtiyaç programında belirtilen mesire alanları karşılanmıştır. Sayıları ihtiyaca göre artıp azalabilir.

İç mekanda tüm yapının tek seferde tüm mekanların algılanabilmesi ve mekan içinde de anamur panoromik manzarasının kesilmemesi için birbiriyle boşluk içinde iletişim kuran şeffaf mekanlar yaratılmıştır. Tüm İhtiyaç programı öğeleri bu boşluk ve şeffaflık içinde, kent manzarasıyla bütünleşmiştir. Kent balkonu algısı iç mekanda da sürekli hale gelmiştir.

Tasarlanan, yeni Atatepe sosyal merkezi projesi, kentlinin hafızasını ve doğal görevi olan kent balkonu özelliğini kaybetmeden en yalın haliyle kentin silüetine eklenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın