2. Mansiyon, Anamur Atatepe Sosyal Merkezi ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Burada bulunan, bizim için ve herkes için çok önemli olan Mamure kalesi ve Anemerium antik kenti plan kurgusu ve üzerinde taşıdığı şiirsel ifade bizim çıkış noktamızı oluşturmuştur. Antik kentdeki parçalı ve kübik yapı anlayışı şiirsel bir ifade biçimi ile eğimli araziyi zedelemeden-doğayı koruyarak yerleşmesi bizimde tercihimiz olmuştur. Kent ve Kentli ile bütünleşmede ve kentin her yerinden gözüken bu alanda yapılacak yapının Anamur şehrinin barındırdığı değerlerden( yerel verilerden) ortaya çıkarılmasını önemli bulmaktayız.

Alan 360 derece bir bakış açısına sahiptir. Bu bakış açısında özellikle Anemerium antik kenti -Anamur kalesi -Toroslar -Akdeniz ve Kent kilit noktalarını oluşturmaktadır. Bu yüzden alana yerleşirken 4 ana hacim (giriş yapısı-çok amaçlı salon-cafe ve restaurant) bu 4 kilit noktasına yönelecek şekilde yerleşmiştir.

Bu 4 ana hacmin farklı yönlere yönelmesi ile aralarında çok amaçlı kullanılabilecek ve bu 4 ana hacmi birleştiren bir meydan kurulmuştur.

Farklı yönlere yönelen yapıların çatıları seyir terasları olacak şekilde kurgulanmıştır. Her yapının önünde yine parçalı yapıların terasları-seyir terasları oluşturulmuştur. Meydan ise aralarında yapı ve terasları birleştiren ana mekan olmuştur. Tüm yapı-meydan ve seyir teraslarını güneşten korumak ve alanın şehrin her yerinden algılanabilmesi için bir saçak -üst örtü konulmuştur.

Yukarıda anlattığımız tasarım ilkelerimizle çevreci, araziyi hırpalamayan onunla boğuşmayan, işlevsel, simgesel, ekolojik, kentle-kentliyle bütünleşen ve kentin çok önemli tarihi eserlerinin şiirsel ifadesini üzerinde taşıyan bir yapı anlayışı ortaya koymaya çalıştık.

Etiketler

Bir yanıt yazın