MİMARİ TASARIM AÇIKLAMA RAPORU
Proje alanının belli bölgelerindeki falezler yapısal olarak sahil hattında doğal bir iz tanımlamaktadır. Bu doğal doku, konyaaltı sahili boyunca kıyı şeridi düzleminin sürekli kılınmasında da etkin olmuştur. Yeşil koridorlar diye tanımladığımız alana erişim noktalarında kırılmalar yaşayan kıyı aksı, yer yer kumsaldan geri çekilerek de farklı etkinlik odakları oluşturmuştur. Aynı düzlemde yer yer kopmalar da tanımlanarak, kumsala inen rampalar kurgulanmıştır.
Akdeniz Bulvarının proje alanında ana bir aks tariflemesi sebebiyle, tüm kıyı hattı ve beach park bölgesi bu aksı destekleyen yeni tramvay hattı, bisiklet ve yaya yollarıyla güçlü kılınmıştır.
Akdeniz Bulvarının kuzey hattında var olan ve yapılması planlanan yapıların uygun olanların zemin katlarının ve ön bahçelerinin sahil kamusal bandına destek verecek şekilde işlevlendirilmesi önerilmiştir. Tüm yapı adaları yeşil bir bantla kent hayatına katılmaya çalışılmış ve bu bant boyunca uygun noktalarda sezonluk kurulup kaldırılabilir ticari birimler önerilerek Akdeniz Bulvarının kent yaşamını destekleyen bir çarşı özelliği de barındırabilmesi düşünülmüştür.
Motorlu araç trafiğine kapatılan Akdeniz Bulvarı hattında yer alan benzin istasyonu kaldırılarak konyaaltını farklı platformlarda da etkin kılabilecek bir girişimcilik ve kültür merkezi tasarlanmıştır. Kamusal amfi ve kamusal saçakla kent hayatına katılan kültür merkezi, tüm sosyal-kültürel faaliyetlerin odak noktası haline gelebilecek konumda ve niteliktedir.
Konyaaltı kent meydanı peyzaj düzenlemesi yeniden yapılarak, fuar alanına dönüşebilecek boşluklar tasarlanmıştır. Denize doğru yükselen seyir terasıyla meydan çevrelenerek, aynı zamanda da teras altında gölgeli bir alan tanımlanmıştır.
Sahil yerleşmesi olarak, kuzeyden geçen araç yolu tarafından kıyı ile bağlantısı koparılmış proje alanında, her yaş grubunun yarışma alanını dinlenme, eğlence, sosyo-kültürel faaliyetler ile fuar-ticaret işlevlerine ilişkin mekânsal ihtiyaçlarına cevap verebilmesinde;
• Lineer şekilde uzayan alanda yaratılacak etkinliklere en geniş anlamda katılarak kullanımını sağlamak için yeni odaklarının yaratılarak yıl boyunca sürdürülebilirliği sağlayacak Konyaaltı sahili boyunca uzanan ve Beach Parka bağlanan dokusal ve algısal bir süreklilik oluşturulması,
• Kentle yarışma alanının ilişkisini üç ciddi odak (Akdeniz bulvarı yan yolu, Dumlupınar Bulvarı ve Varyant) geçişlerinin yeniden kurgulanarak, alanı bir uçtan diğer uca kat eden ana yaya bulvarına bağlanıp, sahil bandının kentli tarafından maksimum kullanımının sağlanması,
• Alan boyunca batıda Beach Park’la bağlantılı bir şekilde başlayan ve batıda limana kadar devam eden ana yaya aksı, önerilen aktivite odaklarını birbirine bağlarken diğer taraftan tüm alanda kesintisiz bir şekilde yaya dolaşımını sağlaması,
• Alanın ekolojik sistemine saygılı ve korumacı bir yaklaşımın benimsenmesi tasarım sürecinin bakış açılarını oluşturmuştur.