Mardin Artuklu Üniversitesi kampüsünde İbadet yapısınını bulunduğu yere, fakülteler, yurtlar ve yönetim binalarından ulaşmak için yürünecek mesafeler, planlama kısıtlamaları, arazi meyilleri, ve iklim koşulları proje çalışmalarımızın fiziki bölümüne yön vermiştir.
Yapımı tamamlanmış fakültelerin bulunduğu bölgeden yaklaşık 25 m tırmanma ve 650 m yürüme mesafesi olan ibadet yapısı arsasının kolay ulaşılır olmadığını düşünüyoruz. Özellikle yayaların en az zahmetli şekilde yapıya ulaşımı planlanmış kütüphanenin önünden ve inşaatı bitirilmiş yoldan olacaktır.
Dsi tarafından yapı kısıtlaması getirilmiş alanda, yapıya ulaşım için yapılacak mimari girişimlerin kapsam dışında tutulmasının daha doğru olduğu üniversite tarafından bildirilmiştir. Ön çalışmalarımızda önerdiğimiz ve bu alanda yer alan merdivenli yaya yolunun hem mali açıdan hemde izinler açısından uygulama sırasında önemli boyutta zorluk yaratacağını ve bu alanda yapılacak çalışmaların ileride tüm projelerin yeniden düzenlenmesinin zorunlu hale getireceği kanısındayız.
Yapının veya yapıların yerleşeceği alanda bulunan ortalama 10 mt kot farkı projemizi belirleyen bir başka önemli veridir. Yaklaşık 40 mt eninde bir alanda bulunan bu 10 mt meyilde birkaç kata veya farklı kotlara yerleşen mimari çözümler ibadet mekanlarını kullanmaya gelen kişilerin sosyal ilişkileri açısından kısıtlayıcı bir yaklaşım oluşturacaktır.
İbadet için gelenleri sıcak ve soğuktan koruyacak ve aynı zamanda cami, klise, türbe ve diğer mekanları sosyal birleşim alanı olarak kullanılmasını sağlamak amacı ile bütün alanı bir örtü altında toplamak birinci öncülüğümüz olmuştur. Yol ile aynı seviyede olan ancak üstüne çıkılmayan ve büyük boşlukları olan çatı Mardinde sıkca görülen taş plakalar ile kaplanmak üzere tasarlanmıştır.
Yan yoldan yapıya girişte hazırlık mahalli olarak düşünülmüş düzlem ağaç gölgeleri ile dinlenme ve karşılama yeri olarak düşünülmüştür.
Farklı din ve inanışları olan kişileri birleştirecek bu yapıya giriş için bir kapının olmaması, herkesi kısıtlama olmadan içeri alması tüm gelenleri bir çatı altında birleştirmesi, ancak bu çatının bina oluşturmaktan çok sembolik değer taşıması ibadete yönelik temel düşüncemizi oluşturmuştur.
Mimarinin ibadet eyleminin önüne geçmesi yerine sakin olarak sosyal mekanları sunuyor olması önerimizde öncelikli tercihimizdir.
Öğrenim Binaları ile bu yapının ölçeklerinin uyumlu olması projenin bir diğer konusudur.