1. Mansiyon, Lüleburgaz Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali Mimari Proje Yarışması

Açıklama Raporu

terminal, -li Fr. terminal

– Otobüs, uçak vb. taşıtların yolcularını ilk aldığı veya son bıraktığı yer.

– Bir veri iletişim ortamında veri giriş çıkışını sağlayan donanım birimi veya donanım birimleri topluluğu.

– Sona ait, uçta bulunan, son, bitim.

Sözcük anlamlarına baktığımızda terminal kelimesinin hem bir başlangıcı hem de bir bitişi çağrıştırdığını görürüz.

Asıl ulaşılmak istenen yer terminalin kendisi olmasa da hem giden için hem de gelen için gidilecek yere varmak için uğranması gereken mekanlardır terminal binaları… Dolayısıyla bir ‘ara mekan’ dırlar.

Bu ‘ara mekan’larda geçen süre kısa dahi olsa burada geçirilen sürede kullanıcıların kendilerini rahat ve iyi hissedecekleri bir atmosfer yaratmak önemlidir.

Bu bağlamda Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin tasarımında ‘Gelen’ ve ‘Giden’ akışının oluşturduğu kaotik yapının, mümkün olan en rafine çözümde, hiçbir akışın birbirini kesmeyeceği şekilde ‘Bütüncül bir Strüktür’ ile ve en önemlisi açık ve kapalı alanlarıyla ‘Yaşanabilir’ mekanlar oluşturulması amaçlanmıştır.

‘Akış kavramı’ tasarımın şekillenmesinde önemli bir etken olmuştur.

Tüm mekanı kavrayan, örten, koruyan, içinde barındıran çatı örtüsü, birbiri içine akan taşıt ve yaya dolaşımlarının akıcı çizgilerinden etkilenir, forma dönüşür.

Tüm mekanın üzerini örten bu çatı örtüsü görsel ve fiziksel olarak mekanın akışını kesmeyen ‘V’ kolonlar ile taşıtılmaktadır.

Plan kurgusu şu şekildedir:

– Bina alanın güneyinde yer alan Hüdavendigar caddesine paralel olarak uzunlamasına alanı ikiye bölecek şekilde yerleşmiştir.
– Binanın güney tarafında 12 adet otobüs peronu, binanın kuzey tarafında 20 adet minibüs peronları bulunmaktadır.
– Yapılaşma izninin olmadığı alanın kuzey tarafında ise minibüs durakları ve açık otopark alanı ile alana giriş çıkışlar yer alır.
– Yapıya şehir merkezi tarafından ulaştığınızda yer alan girişten girdiğinizde sizi yapının diğer ucuna doğru yönlendiren akıcı çizgilerle karşılaşırsınız.
– Bir uçtan diğer uca akan bu hatları takip ederken önce sağ tarafınızda bulunan bilet satış kiosklarından biletinizi alır, sol tarafınızda bulunan yeme içme ve ticari birimleri fark edersiniz.
– Biraz ilerlediğinizde bekleme salonunda bulursunuz kendinizi. Burada ister oturup aracınızın kalkış saatini beklersiniz isterseniz hemen bekleme salonuna açılan kafeteryada bir kahve molası alırsınız.
– Islak hacimler, İbadet alanı ve teknik hacimler mekanın en sonunda yer alır.
– Mekanın dışa açılan şeffaf duvarları sayesinde bekleme salonunda oturduğunuz yerden kalkışını beklediğiniz aracınızı da görsel olarak takip edebilme imkanınız vardır.

Etiketler

Bir yanıt yazın