Uşak kenti küçük ölçekli bir Anadolu kentidir. Kentsel yaşantı belirli akslar üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunlar: Mimar Sinan Caddesi, İsmet Paşa Cad, Ankara-İzmir karayoludur. Mevcut belediye binası ve Ulu Cami’nin bulunduğu meydan kentsel aksların kesiminde ve önemlidir.
Uşak kenti Ankara-İzmir karayolunun iki yakasında yerleşmiş. Bu yol aracılığıyla kent ikiye ayrılmıştır. Kentsel anlamda bariz bir kopukluğu yaşamaktadır. Yarışmaya konu proje alanı ve çevresi kentsel dönüşüm çerçevesinde tasarlanmış ve yapılaşmaktadır. Fakat Ankara-İzmir karayolu gibi bu tasarımda çevresindeki kentsel aksları yeteri kadar baz alamamaktadır. Kentsel dönüşümün özünden uzak, kentle entegrasyonu zayıf görülmüştür.
Bağlam: Proje alanı ve yakın çevresinin kentsel dönüşümün yoğun şekilde baskısı altında olması sebebiyle kentin omurgası olan Mimar Sinan Caddesi’nin devam ettirilerek. Kentsel belleğin sürekliğilinin sağlanması amaçlanmıştır.
Böylelikle kentsel yaşantı bir noktada sonlanmayacak, sürekli hale dönüşecektir. Kentsel bellek devamlı olacak, kopukluk ve alt alan oluşumu önlenecektir.
Belediye Hizmet Binası oluşturlulan bu aks üzerinde ve 3. boyutta çeperinde programlanmıştır. Kentsel aks belediye binası tarafından kesintiye uğratılmaz. Böylelikle aks devam ettirilmiş ve kentsel bir boşluk olan belediye sokağı oluşturulmuştur.
Program Yorumu: Oluşturulan kentsel aks ve belediye sokağı tasarımın omurgasıdır. Bu alandan belediye, çok amaçlı salon, amfi-iç bahçeye giriş sağlanmış, sadece gelip geçilen bir alan olmaktan çıkarılmıştır. Yapı gece-gündüz yaşayan, mekanları algılanabilir ve ulaşılabilirdir.
Proje özelinde kentsel boşluklar olan belediye sokağı ve amfi-iç bahçe ulaşım, toplanma, dağılma ve bir çok etkinliğe yataklık eder.
Amfi-iç bahçe üzeri açık amfi şeklinde olup kafeteryanın açık alanı olarak öngörülmüştür.Belediye çalışma zamanları dışında birçok kentsel etkinlik için kullanılabilmektedir.
Çok amaçlı salon ve fuayesi oluşturulan yansıma havuzu ve belediye korusu ile doğrudan görsel ilişkili ve zemin kat kotundadır. Fuaye kafeterya ile ilişkilidir.
Kreş Dokuz sele deresi ve açık alanla ilşkili olarak zemin katta ayrı çalışabilir olarak tasarlanmıştır.
Belediye birimleri zemin kotundan başlayarak işlevlerin niteliklerine ve gerekliliklerine uygun olarak yerleştirilmiş. Doğal aydınlanma,manzara ve özel-genel işleyiş olarak maximize edilmeye çalışılmıştır.
Jüri Raporu:
88 numaralı proje 2.Ödül
Meydanı kentsel dönüşüm omurgası ile eski kent meydanına bağlayan sokak olumlu bulunmuştur. Bu sokağa açılan belediye binası ve salonun üzerinde yer alan açık amfi olumlu bulunmuştur. Ana cadde üzerinde yapının yaratmış olduğu mimari tektonik ve özellikle çok amaçlı salon kurgusunun bütüncül bir dil ile ele alınarak belediye korusuna doğru açılması başarılı bulunmuştur. Zemin kotta yer alan kullanımların belediye sokağı ile dolaylı ilişkisi ve çok amaçlı salonun servis mekanları ile kuşatılmış olması, hizmet birimlerinin 3.katta yer almasından dolayı oluşacak kullanım zorlukları, bu mekanların biçimlenişe olan etkisinin binaya işlevsel anlamda dönüştürebilmesindeki zorluk, buna bağlı olarak artan yüzeylerin iklimsel değerlerle örtüşmemesi ve çok amaçlı salonun içe dönük kullanım sınırlamaları eleştirilmiştir. Statik sistem aksları ile düzenli çerçevelerin oluşturduğu uygun döşeme açıklıkları ve bodrum derinliği olumlu olmasına karşın bodrum katta 48mt*64mt olan yapı elamanlarının zemin katta 60mt*64mt olması, bodrum kat tavanında kesitte görülen çift kademe döşemenin imalat zorluğu olumsuz bulunmuştur.