Satınalma, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası ve İş Merkezi Mimari Fikir Yarışması

Sertaç Tümer, Feride Pınar Arabacıoğlu ve Burçin Cem Arabacıoğlu tarafından tasarlanan proje.

Artan Gelişme Baskısı ve Dönüşüm

Arazi yakin bir gelecekte GELİŞME ve PRESTİJ vaad eden Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na ERİŞİLEBİLİRLİĞİ ile ön plana çıkmaktadır.

Gelecekte yaşanacak gelişmenin kaçınılmaz sonucu olarak yapının bulunduğu arazi süreç içinde gerçekleşecek DÖNÜŞÜMÜN başarılı bir aktörü olacaktır.

Kazan, Kazan

Gazi Mustafa Kemal Bulvarında ortaya çıkacak olan POTANSİYELE yer açıp DÖNÜŞÜMde ROL OYNAMAK amaçlanmıştır.

Bu doğrultuda mevcutta bulunan fabrika arazisi ve BHA bir bütün olarak değerlendirilmiş, arazinin bulvara bakan bölümü geri çekilmek sureti ile ortaya çıkan bölümde REKREASYON ve TİCARET alanı için yer açılmış, böylelikle söz konusu alanda kent içinde bir ODAK NOKTASI sağlanmıştır.

Yol kotunda YAYA kullanımını desteklemek amacı ile, oluşturulan meydana gölge sağlamak amacı ile yörenin PLANTASYONUNA uygun bir ağaçlandırma yapılmış, doğal iklimlendirme amacı ile de geceleri IŞIK ve SU OYUNLARI için de kullanılan, meydanın büyük bölümünü kaplayacak sığ bir yansıma havuzu tasarlanmıştır.

Alt kotta ise, üst kotta yer alan havuzdan akan iklimlendirme ve rekreasyon amaçlı su öğesinin ve ağaç gölgelerinin altında yarı açık, yarı kapalı, ramplar ile erişim sağlanan alt meydana bakan ticaret birimleri ve yeme içme birimleri yer almaktadır. Bu alan gelecekde doğacak ihtiyaçları karşılaması açısından esnek bir planlama ile tasarlanmıştır.

Bu alan kentin GÜRÜLTÜsünden uzakta, AÇIK HAVAda , GÜVENLİ bir ortam sunmaktadır

BHA ile birleştirilen alanın geri çekilmesi ile ortaya çıkan bu fonsiyondan ötürü hem KAMU, hemde MTSO ortaya çıkan DEĞERi paylaşmaktadır.

Yaya Ulaşımının Şekillendirdiği Bir Yapı

Yapı, kuzeyde yer alan konut bölgesi ile önünde yer alan ticaret ve rekreasyon bölümü arasında yer almaktadır.

Bu iki bölge arasındaki yaya ulaşımının sağlanması amacı ile yapı farklı fonksiyonlarını da birbirinden ayrıştıracak şekilde İKİ yaya aksı ile ÜÇ parçaya bölünmüştür.

Söz konusu yaya akslari / PASAJLAR yapının üzerini örten bina ile bütünleşik bir saçak ile dış ortam koşullarından korunmaktadır. Bu pasajlar KAMUSAL KULLANIMa ait birer enstrüman olarak ortaya çıkmaktadır.

Araç Ulaşımı

Yapıya toplu taşıma ile ulaşım Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden sağlanırken, Protokol girişi, açık otopark ve kapalı otopark ile servis girişi ise arazinin güneyinde bulunan caddeden yapilmaktadır.

Yapının kuzeyinde yer alan ve araç trafiğine kapatılmış bölge ARKA MEYDAN olacak şekilde yaya trafiğine ve kentsel rekreasyona ayrılmıştır.

Kentsel Odak

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın yenilenen yüzünün simgesi olacak, bölgenin DEĞİŞİM LOKOMOTİFİ olmaya aday yapının , işlevsel odak noktası oluşunu destekleyecek bir REFERANS NOKTASI haline gelmesi amacı ile ofis birimleri arazinin yaya ve araç kullanımının yoğun olduğu KAVŞAĞA bakan bölüme yerleştirilmiş, gökyüzüne doğru uzanan bir kuleye dönüşecek biçimde şekillendirilmiştir.

Böylelikle yapı, kentsel ölçekte de kendisini GÖRÜNÜR ve BİLİNİR kılmaktadır.

Güneş Analizi

Yapılan güneş analizi sonucunda yapının GÜNEYe bakan cephesinin güneş ışınlarından korunması amacı ile bu yüzey büyük ölçüde SAĞIRLAŞTIRILMIŞTIR.

Bu cephe yapının diger bölümlerini saran ve saçak işlevi gören çok amaçlı bir GÜNEŞ / İKLİM kontrol elemanına dönüşmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın