Kaya Arıkoğlu tarafından tasarlanan Arıkoğlu Plaza Apartmanı'nın yapımı 2011'de bitti.
Mimar Kaya Arıkoğlu, projeyi şu şekilde açıklamış,
“Genelinde, konut mimarisinde, zemine yakın bir yaşam tercih edilmelidir. Çok katlı apartmanlarda dairelerin ağaç seviyelerinin çok çıkmasıyla doğayla ilişki kopabilir. Ayrıca yüksek apartmanlarda da özel yaşamın, görsel olarak, dışa yansıması ve afişe edilmesi doğru olmayabilir.
Adana’da TEM Otoyolu ve Seyhan nehir kıyı şeridine cephe veren Arıkoğlu Plaza Apartmanı çok özgün bir konuma sahip. Yapının konumu ve manzarası simgesel önemini artırmış oluyor. Dolayısıyla bu yapının yükselmesi için anlam olduğu düşünülebilir. Ayrıca, binanın çok eğimli arsası oturumunu sınırlıyor ve zemine yatay yerleşmesini engelliyordu.
Otoyol üzerinde yüksek bir yapı tasarlamak kent dokusu içine bina yapmaktan çok farklıdır. Kent içinde binalar bulundukları çevreye uyum ve insani ölçeklerde tasarlanmaları gerekirken, kent çevresinde, geniş bir alanlara bakan yapıların daha büyük ölçeklerde tasarlanmaları kabul edilebilir. Bu anlamda, değişik açılarla görüntü veren ve akıcı otobanın üzerinde bulunan bu apartmanın daha sade, yatay ve akışkan olması istenildi.
Daireler manzarayı optimize etmek için normal katlar da doğu ve batı üniteleri ayrı plan ve açıyla yönlendirildi. Planda ki geometrik farkın asansör hölüne yansımasıyla iki ayrı açı bütünleşerek yapı güneye açıldı.
Dairelerde servis ve ıslak hacimlerin bölgelenmesi evin ortak yaşamını yatak odalarından ayırdı ve tesisat bacalarını toparladı. Güneyde geniş camların güneşten korunması ve temizlenebilmesi için boydan boya uzanan balkonlar tasarlandı. Bu şerit balkonlar cepheye düşeylik verirken aynı zamanda girişleri, daire içinden geçirmeden, büyük teraslara bağladı. Bina zemininde daire olmayışı apartman girişinin otopark üstünde ki ortak teraslara açılımı sağladı. Böylelikle zemin kat da ortak Rekreasyon Odası hem terasa hem de batı da ki havuza açılabildi. Taşıyıcı kolonların muntazam aralıklarla planlanması otopark yerleşimini optimize etti. Yapı araziye “beli bükük”, (merkezden kırık) yerleşmesiyle apartman girişi tanımlandı ve güneyde geniş terasa, bahçeye ve manzaraya açılım sağlandı
Bu binayı yerine ve konumuna göre, bir kereye mahsus, tasarlandığı için başka bir arazi ye uygulanması düşünülemez. Diğer konut tasarımlarımla benzerlikler formla ilgili olmayıp mimari anlayışımdan köklendiğini belirtmek isterim. “Yerel ve modern” olmaya verdiğim önemi bu yapıda tekrarlayarak daha “sade ve sessiz” bir bina tasarlayabildiğimizi ümit ediyorum.”
1 Yorum
Başarılı bir proje; tebrik ediyorum…