Serdivan AVM

Serdivan AVM

ARKİV Seçkileri 2010'da yer alan Serdivan AVM, Mutlu Çilingiroğlu tarafından tasarlandı.

2010’da yapımı tamamlanan bina Sakarya’da bulunuyor.

Etiketler

5 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Twitter’dan bir eleştiri geldi Serdivan AVM’ye. Nasıl becerdiysem ben de @arkiteracom hesabıyla yanıtlamışım.Serdivan AVM’yi gezdiniz mi diye sormuştum, gezmek ne kelime orada yaşıyorum yanıtını aldım. Ben ise sadece görmek için bir defa bulundum, alışveriş etmedim, aracımı park etmekle uğraşmadım her gün vesaire…

    Ayrıntılı bilmiyor da olsam “kötü AVM” olarak tanımlamak haksızlık olur kanımca; Türkiye’de hatırı sayılır miktarda AVM gezen birisi olarak yazıyorum bunu.

    Ben gezdiğimde kendi kendime “yahu bu Capitol’ün kopyası olmamış mı?” demiştim, sonradan mimarının Mutlu Bey olduğunu öğrendim de taşlar yerine oturdu.

  • cem-yildirim says:

    Projeyi inceledim ben de biraz derinlemesine. Çok ince bir şey çekti dikkatimi. Farkındaysanız öyle uçan kaçan bir form değil, ancak o kadar güzel tasarlanmış ki, cephedeki her eleman ayrı bir detay çözümüne sahip. Rastgele değil, çözülmüş detaylar, ki bu da Mutlu Çilingiroğlu’nun mimari zekası. Bu tür ince zeka ürünleri görmek keyif verici benim için. Ben beğendim.

  • omer-yilmaz says:

    Girişlerin (sanırım her ikisi de) otoparka açılması konusunda sizinle aynı eleştiriyi paylaşırım. Capitol’de de var benzer sorun, Mutlu Bey bunu çok da dert edinmiyor diyebiliriz belki de.

    Kaygan zemin meselesi zamanla hallolacak, düşüp kolunu bacağını kıranlar işletmeleri dava ettikçe bunlar otomatik olarak yerine oturacak. Geçenlerde Bağdat Caddesi’ndeki Turkcell’deydim, dış mekanda seçilen seramik yağmurda öyle kaygan ki, isteseniz ancak bu kadar olur. Bu konu pek de gündeminde değil mimarlarımızın ya da bilgi dağarcığında.

  • cem-yildirim says:

    Ne kadar seviyeli bir yorum, her şeyden önce anlatım titizliğine teşekkür etmeli. Bunun dışında sizler kadar Sakarya, ve hatta bu yapı hakkında hiç tecrübem olmadan affınıza sığınarak yorum yapacağım.
    Projeye bakınca aslında giriş yönelimi ve organizasyonu çok başarılı göründü bana. M. Akif Ersoy Caddesi’ne baktığını görüyorum ana giriş mekanının. Ama tabi yaya olarak ulaşan kullanıcının mevcut kent kullanım yoğunluğunda nereden nasıl ulaştığını bilemiyorum. Yine de sanırım kentin bu bölgesinin biraz daha büyüyüp gelişmesini, ve yapının bu yeni kent oluşumunda nasıl bir yönelim ve rolü olduğunu görmek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

  • aynur-isik says:

    yorumun sahibi bendim bu avm ile ilgili. ben de mention arkitera.com’dan gelince şaşırmıştım açıkçası. yeterince avm gezdiniz mi diye bir soru yöneltmiştiniz. tercih olarak avm’ler gezmek için gittiğin yerler değil ama bir mimar adayı olarak evet gidip inceliyorum. mimarın bir diğer avm tasarımı capitol’ü de çok beğenirim ayrıca. serdivan avm’ye gelince de açıldığı ilk günden beri 10larca defa gittim. projeye öncelikle sakarya özelinde yaklaşmak istiyorum çünkü 15 yıl yaşadım ve hala mecburen yılda 1-2 ay gidiyorum. sakarya insanları yıllardır alışverişlerini çark caddesi üzerindeki mağazalardan ya da katlı pazar yerinden yaparlar. ama bütün dünyaya sıçramış avm furyası sakarya’ya da uğradı maalesef. ilk açılan avm de ada-avm diye bir alışveriş merkezidir. bana sorarsanız en azından bir mimari kaygı taşımaktadır. form açısından ve işlevini yerine getirme açısından beğendiğim bir yapıdır. serdivan yeni ilçe olmuş bir yer ve çevresi yeni yapılaşmakta. hatta bu avm benim okuduğum lisenin de çok yakınında. alanı çok iyi tanıyorum o yüzden. şimdi de beğenmeme sebeplerimi sıralamak istiyorum:
    1- malzeme seçimleri kesinlikle yanlış. döşemeler fazla kayıyor. insanlar ciddi ciddi yürümekte zorlanıyor. galeriyi oluşturan korkuluklar dokunsanız sallanır vaziyette.
    2- hiçbir sosyal donatısı yok, hatta öyle bir kaygısı bile yok. tek toplanma alanı terası ve sanırım(yön kontrolü yapmadım)terası kuzeye bakmakta ve saçak yeteri kadar uzatılmadığı için, yağmurda tek sıra duran masa-sandalyeler bile ıslanıyor. ve gündüz, yazın bile rüzgardan durulmuyor.
    3- alışveriş işlevine diyecek bir şeyim yok, neticede maksat alışveriş yapmak zaten ve mağazalar standart konumlanmış.
    4- bence en önemli sorunu ana girişin büyük bir açık otoparka bakması.ana girişe ulaşmak için o uzunn otoparkı yürümek zorunda kalıyoruz.
    bazı projeler vardır, tasarımına görselliğine baktığımızda güzel görünebilir ama benim bu avm’yi eleştirmekteki amacım hem mimar adayı hem de bir kullanıcısı olmamdır. teşekkürler.

Bir yanıt yazın