Burçin Ece Bıyıklı'nın Erciyes Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2008-2009 Bahar Yarıyılı kapsamında, Dr. Burak Asiliskender, Mehmet Kütahneci, Hikmet Eldek, Seven Yücel yürütücülüğünde tasarladığı "Baharat Araştırma Geliştirme Merkezi" projesi, Antakya kent merkezinde bulunuyor.
Mimari Proje 4 dersi kapsamında çalışma alanı, Antakya kent merkezinde yer alan eski otogar alanı olarak verildi. Antakya için önemli bir ticaret merkezi konumunda olan bu alan, aynı zamanda farklı kültürlerin birleştiği önemli bir kavşak noktası konumunda.
Tarihi bir dokuya sahip olan Antakya sokaklarından gelen akslar göz önünde tutularak proje geliştirildi. Cadde üzerinde bir raylı sistem önerisi olduğu bilgisi dikkat edilmesi gereken bir girdi olarak ele alındı.
Yerinde yapılan incelemeler, analizler ve araştırmalardan sonra, tasarım önerisinin oluşumunda, çevredeki binaların kat yükseklikleri dikkate alındı ve proje, bölgenin yeşil alan ihtiyacına cevap verme niteliğinde gelişti. Projede ekstentif çatı kullanılarak ekolojiye katkıda bulunuldu, insanlara çatıda gezinebilme fırsatı verildi. Tasarım, manzaraya hakim olmak için Habib-i Neccad Dağı doğrultusunda konumlandırıldı.
Projenin amacı, baharatların günlük hayatta kullanımına kadar geçen sürede hasat, kurutma, ambalajlama, işleme gibi aşamaların gözlemlenmesi, ilgili araştırmaların yürütülmesi, ülkemizde ve dünyada yetişen başlıca baharat çeşitlerinden baharat sektörüne kadar her türlü bilginin verilebileceği bir merkez oluşturmak. Proje, araştırmaların yapıldığı, konferans merkezi bulunan, baharat satış, tatma ve bilgilendirmenin yapılabileceği 3 ana birimden oluşuyor.
Çevresi için bir rahatlama niteliğinde gelişen bu projede, birimlerin her biri yörenin bitki örtüsüne ait kurumuş ve birbiriyle matris oluşturmuş dallardan oluşan bir örtüyle kaplı bir cephe düzeni önerildi.