VitrA'nın yaşlanan nüfusun banyodaki ihtiyaç ve beklentilerine yönelik yürüttüğü araştırmaya, İngiltere'den ödül geldi.
Sheffield Hallam Üniversitesi bünyesinde yer alan araştırma merkezi Lab4living iş birliğiyle hazırlanan “Kapsayıcı Banyo Tasarımı – Yaşlandıkça” (Inclusive Bathroom Design – As We Age) isimli kitapçık, UK Over 50s Housing Awards 2017 kapsamında “Yaşlanmayla İlgili En İnovatif Tasarım” (Most Innovative Design for Ageing) ödülünü almaya hak kazandı. 13 Kasım’da Londra’da düzenlenen törende, VitrA adına ödülü Heath Reed ve Paul Chaberlain aldı. Bu yıl 9. kez düzenlenen yarışma, 50 yaşının üstündeki kullanıcılara yönelik konut uygulamalarında en mükemmel tasarımları ödüllendiriyor.
“Herkes için tasarım” yaklaşımıyla, tüm kullanıcılar için erişilebilir, güvenli, işlevsel ve farklılıklara saygılı banyo çözümleri geliştiren VitrA’nın Lab4living’le birlikte yaptığı araştırma; yaşlıların kullanımına uygun bir banyo tasarlarken dikkate alınması gereken bilişsel, fiziksel ve teknik konuları ele alıyor. Farklı araştırmalardan elde edilen verilerden yararlanarak, kullanıcıların yaşamın ileri evrelerindeki ihtiyaçlarına uygun ürün ve mekan tasarımı için çözüm önerileri sunuyor.
VitrA ve Lab4living’in yaşlılara dair araştırmasından…
Yaşlanan erkekler, kadınlardan daha güçlüdür.
Orta yaştan sonraki yıllarda kas gücünün yaklaşık üçte biri kaybolur.
Bir insanın mukavemeti, 50 yaşında zirve noktasına ulaşır, daha sonra düşmeye başlar. Ortalama 70 yaşına ulaşan bir kişi, 10 yaşındaki bir çocuğa benzer güçtedir.
20 yaşındaki bir insanla karşılaştırıldığında, 60 yaşındaki bir kişinin görmek için 3 kat, 70 yaşındakinin ise 4 kat daha fazla ışığa ihtiyacı bulunuyor.
60 yaşından itibaren, çoğu hafızaya bağlı olmakla birlikte, bilişsel becerilerde düşüş yaşanıyor.