Mimarlık ve yapı sektörünün profesyonelleri, akademisyenler ve yerel yönetim temsilcileri, 3.Yeşil Binalar Ötesi Konferansı’nda buluştu. Ünlü İngiliz mimarlar Peter Barber ve Bob Allies konuk konuşmacı olarak dünyadaki son gelişmeleri paylaştılar.
EKO Yapı Proje Grubu – BEZE Group ve MSGSÜ Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Yeşil Rapido, 3.Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı” Dünya Şehircilik Gününde “Future & Cities – Geleceğin Kentleri, Kentleri Geleceği” teması çerçevesinde gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmalarını MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Deniz İncedayı, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sema Ergönül, Altınbaş Üniversitesi Rektör Yard.Prof.Dr. Emre Alkin ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı.
Konferansın ilk sunumunu “Geleceğin Kentleri-Akıllı Şehirler” başlığıyla duayen akademisyen Prof.Dr.M.Rıfat Sağlam yaptı. Sunumda; “2050-2070’lerde dünyada demografik durum nasıl olacak? Akıllı şehir nedir? Belirgin temel özellikleri nelerdir? Akıllı şehir dönüşümü nasıl gerçekleştirilir? Türkiye’nin kentleri nasıl akıllı şehirler haline getirilebilir. Bir mega proje ve geleceğin akıllı şehirlerine ait bir video” yer aldı.
İlk oturumda Nihat Sandıkçıoğlu (AYD E.Genel Sekreteri) başkanlığında “Geleceğin Şehirleri nasıl Gözükecek?” sorusuna yanıt arandı. Oturumda; Gülcemal Alhanlıoğlu (CRE Consultancy Kurucu Ortak), Okan Sarıkaya (Yeni Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Rahmi Aydemir (Aydemirler A.Ş. İş Geliştirme Yön.Yazar), Salih Çıkman (Mental Design Works), Tolga İmamoğlu (WRI Yol Güvenliği Projeler Yöneticisi) görüşlerini paylaştı.
Yapı Sektörü, Malzeme Üretici ve Tedarikçileri Geleceğe Nasıl Hazırlanmalı? Başlıklı ikinci oturumun başkanlığını F.Fethi Hinginar (Türk Ytong YK Başkanı) yaptı. Cemil Yaman (ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım), Önal Yılmaz (META Gayrimenkul Genel Müdürü), Murat Kader (İki Design Mimarlık), Esra Aydınoğlu (Şişecam Kaplamalı Camlar ve Franchise Ürün Md) ve Zafer Kabadayı (Schindler Türkiye Genel Müdürü) konuşmacı olarak katıldı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı’nın konuk konuşmacılarından ünlü İngiliz Mimar Peter Barber “Yüz Millik Şehir ve Diğer Katmanları” konulu bir sunum yaptı. Yüksek yoğunluklu alanlarda düşük katlı kentsel konut planları geliştiren Peter Barber’ın projeleri uluslararası birçok ödül aldı ve İngiliz konutlarının geleceği için bir model olarak lanse edildi. Peter Barber, mimarlığı bir yandan tasarım zanaatkârlık ve malzemelerin birleşimi bir yanda da ekonomik, sosyal, politik boyutları olan bir meslek olarak tanımlıyor.
“Geleceğin Şehirleri Şimdi Nereye?”
Son oturumda ise “Geleceğin Şehirleri Şimdi Nereye?” konusu ele alındı. “Şehrin gelişimine ve Şehrin gelecekteki ihtiyaç ve arzulara uyum sağlayacak şekilde değişimine nasıl odaklanılacak. Uzunca bir süre şehirlerin kontrolsüz ve planlamasız büyümesine ve değişmesine izin verdik. Bu durum devam edemez. İlk metropol olan İstanbul’un evrimini yönlendirebilmek için ne yapabiliriz İstanbul gibi bir şehrin geleceğin zorluklarını yerine getirebileceğinden nasıl emin olabiliriz?” gibi başlıkların yer aldığı oturum Selçuk Avcı (Avcı Architects) yönetiminde gerçekleştirildi. Can Elmas (Elmas Akyürek Mimarlık), Civan Orhan (Kolektif House Kurucu Ortak), Emir Drahşan (Emir Drahşan Mimarlık), Nilüfer Kozikoğlu (Nilüfer Kozikoğlu Mimarlık), Peter Barber (Peter Barber Architects) panelist olarak yer aldı.
Konferansın sonunda ikinci konuk konuşmacı ünlü İngiliz Mimar Bob Allies “Bir Süreklilik Olarak Şehir: Allies and Morrison’dan Mimarlık ve Şehircilik” konulu sunum yaptı.