“İstanbul’un Yarısını Yeniden İnşa Edecek Gücümüz Var”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde HaberTürk TV'de Türkiye'de deprem ve kentsel dönüşüm konusunu değerlendirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 18. yılında depremin yaşandığı Gölcük’te HaberTürk TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Veyis Ateş’in sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, Türkiye’de deprem konusu ile kentsel dönüşümü değerlendirdi. Açıklamalarında Türkiye’nin yüzde 66’sının deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, son yüz yıl içinde Anadolu’da yaşanan depremleri hatırlatarak bu süreçte alınan derslerin olduğunu söyledi. 17 Ağustos depreminin ardından yapılan yönetmelik değişikliklerine de değinen Özhaseki, “17 Ağustos depreminden sonra deprem riski düşünülerek yönetmelik değişikliği yapıldı. Bu değişiklikten sonra inşa edilen yapılar yönetmeliğe göre yapıldıysa, insanlar rahat edebilir. 2010’lu yıllarda kentsel dönüşümü hızlandırma çalışmaları başladı. Yapılan düzenleme ile evini dönüştürmek isteyenlere avantajlar sağlandı. Bankalardan alınan kredilerde kolaylıklar sağlanacağı söylendi. Tüm bunlar yaşananlardan ders alma alametleri” diye konuştu.

“YASANIN ELİ KULAĞINDA”

Depreme karşı alınması gereken önlemlerin başında kentsel dönüşüm çalışmalarının geldiğinin altını çizen Bakan Özhaseki, bu konuda önümüzdeki günlerde çıkması planlanan bir yasaya da değindi. Özhaseki, “Ekibimle, arkadaşlarımla uzun süren, tempolu bir çalışma yaptık. Şehircilik Şurası’nda bu konuya ayrı bir başlık ayrıldı 3 aydır tartışıyorlar. Akademisyenler, müteahhitler, mühendisler, STK’lar… Eğer önümüzde 15 sene varsa 7.5 milyon bağımsız birimi yenilemek zorundayız. Bunun yüzde 25’i de İstanbul’da. Bunu yapabilecek gücümüz, bilgimiz, birikimimiz var. Hedefimiz yılda 500 bin birimi yenilemek. Bina bazlı dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlar için teşvikleri artırarak, finans sorununu çözerek dönüşüm yapılmasını sağlayacağız. Fikirtepe’de dönüşümü tamamlamak için yıllardır uğraşılıyor. Yaşanan sorunları çözmek için neredeyse bakanlık olarak biz müteahhitlik yapacağız. Vatandaşın içinde 3-5 kişi de olsa biraz kendini düşünenler, çıkarcılar çıkıyor. Onlar da çıkıp yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Derken bunların mahkeme süreci derken işler duruyor. Bu sorunları aşacak yasayı yazdık. Eli kulağında, bu sene içinde çıkarırız” açıklamalarında bulundu.

“YÖNETMELİĞE UYGUN BİNA AYAKTA KALIR”

Çıkarılacak yasa ile kentsel dönüşüm çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılacağını dile getiren Bakan Özhaseki, bu konuda vatandaşlara düşen sorumluluklar olduğunu da belirtti. Özhaseki, belirlenen hedef doğrultusunda 15 yıl içinde İstanbul’un yarısının yeniden inşa edilebileceğini vurgulayarak özetle şöyle konuştu:

“Gelecek sene pilot yıl ilan ederek 200 bin konutu dönüştürebiliriz. Belediye başkanları hazırlıklarını tamamlamalı. Binalarda görülen sıkıntı yüzde 60’ı bulduysa, bunlar için hazırlıklara başlayabilirler. Eğer binalarda sağlıksız bir durum varsa, bunun dönüşmesinin önünde hiçbir şey engel olarak çıkamayacak. Bu sürede evinden çıkan vatandaşa da 3 sene boyunca kira yardımı yapacağız. Yeni inşa edilecek binaları yönetmeliğe uygun yaparsanız, zemin uygun olmasa bile 100 katlı bir binaya dahi bir şey olmaz. Yüksek binalar riskli demek değildir. Yönetmeliğe uygun yapılan binalar ayakta kalır. Vatandaşa düşen şöyle bir görev var: Mali durumu uygunsa evini ölçtürsün. Binanın betonuna, demirine baktırabilirler. Bunu yaptıktan sonra imkanı varsa kendi güçlendirsin. 15 yıl içinde İstanbul’un yarısını baştan inşa etme imkanımız var. İnsanlar devlete güvensinler.”

Etiketler

Bir yanıt yazın