İrlandalı sanatçı John Gerrard, atmosferde artan karbondioksit miktarının oluşturduğu tehdite dikkat çekmek amacıyla tasarladığı enstalasyonda, siyah dumandan yaratılan bayrağın görsel etkisinden güç alıyor.
John Gerrard’ın tasarladığı video enstalasyonu 21-27 Nisan tarihleri arasında Londra Somerset House’da sergilendi.
Dumandan bayrak çok gerçekçi görünse de aslında bir görsel simülasyonun ürünü.
Proje, 20. yüzyılın başlarında Teksas’ta keşfedilen geniş petrol sahası Spindletop’ta çekilmiş. Başlangıçta günde yaklaşık 100.000 varil petrol üreten petrol kuyusu Lucas’ın evi olan topraklar, Teksas’taki petrol patlamasıyla eş anlamlı olark anılıyor. Bir zamanların emlak piyasası rekortmeni olan bölgeyi şimdilerde tamamen verimsiz olarak hayal etmek güç.
Batı bayrağı olarak anılan film, şimdi ve sonrası arasındaki zıtlığı vurgulamayı amaçlıyor. Gerrard:
20. yüzyılın miraslarından birisi sadece nüfus patlaması veya daha iyi yaşam koşulları değil aynı zamanda atmosferde fazlaca artan karbondioksit oranı. Bayrak, görünmez nesneye görünürlük sağlayıp kendini temsil etmesi için bir şans veriyor.
Gerrard, simülasyonu oluşturmak için gerçek zamanlı bilgisayar grafikleri kullanmış. Simülasyon teknik olarak, alanın kapsamlı fotoğrafik incelemesini bilgisayar koduna dönüştüren bir yazılımın parçası. Yayın süresi boyunca sahneler, en son kayıtlar kullanılarak sürekli olarak güncellenmiş. Sonuç olarak, ziyaretçiler doğru zamanlarda güneşin doğduğunu ve battığını izleyebiliyor ve gün boyunca değişen ışık ve gölge seviyelerini gözlemliyor.
Simülasyondaki bayrak (üzerinde yedi adet püskürtücü bulunan ince-uzun bir direk), mümkün olduğunca gerçeklik sağlamak için yayın boyunca kendini tekrar etmiyor. Proje, Dublin ve Viyana’da yaşayan Gerrard tarafından yaratılan sanal dünyalar serisinin sonuncusu fakat sanatçının bir galeri dışında sunduğu ilk eser.