Tamil Nadu'nun Kurumbapatti köyündeki Panchayat Union Orta Okulu'ndan bir grup öğrenci, hem karşılanabilir maliyette, hem de kolayca kurulabilen bir pisuvar sistemi geliştirdi.
20 litrelik su damacanaları kullanılarak inşa edilen okul tuvaleti, sekizincisi düzenlenen “Design For Change” yarışmasının “I CAN” kategorisinde 3.600 proje arasından “En Çarpıcı Fikir” ödülünü aldı.
Sınıflarına kadar giren kötü koku, Supikpandian, Santhosh, Dhiyanithi, Ragul ve Prabaharan isimli beş arkadaşa ilham kaynağı oldu. Kokunun tuvalet sistemlerinin yetersizliğinden kaynaklandığını fark eden bu beş ortaokul öğrencisi, mevcut tuvaletlerin okuldaki birçok öğrenciyi hasta ettiğini görerek bir çözüm arayışına girdi.
Öğrenciler, geleneksel pisuvarlar ve büyük su damacanaları arasındaki benzerliği göz önüne alarak, fen öğretmenlerinin yardımıyla plastik damacanaları boyuna keserek birer pisuar haline getirmeye karar verdiler. Beyaza boyanarak duvara asılan damacanaların altından tuvalet içindeki drenaj borularına bağlanan bir sistem ile atıkların doğrudan kanalizasyona akması sağlandı.
Güvenli Tuvalet Sistemi olarak adlandırılmış projede pisvuarların maliyetinin 10 doların altında oluşu, sistemin kolayca diğer okullarda da uygulanabileceğini gösteriyor. Öğretmenleri, çocukların projeye başlarken maliyet ve sağlık açısından arkadaşları ve aileleri için uygun bütçede bir şeyler yapmak istediklerini dile getirdi.
“Design For Change” ödülüne layık görülen tek Hint devlet okulu olan Panchayat Union ekibi, projeleri ile 50.000 Hint Rupisi (yaklaşık 2.700 Türk Lirası) kazandı. Kazanmış olmanın verdiği moral ile ekip, şimdi su temini gibi, okuldaki diğer sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor.