Antik Kiliseye Yeni Kabuk

Barselona merkezli mimarlık ofisi AleaOlea, İspanyol iç Savaşı sırasında yarısı yok olan bir kilisenin kalıntılarını restore ederek eski kiliseyi çok amaçlı salona çevirdi.

AleaOlea’nın kiliseye eklediği beyaz kabuk, yapının atmosferini dönüştürüyor. Tasarım, İspanya’nın Vilanova de la Barca bölgesindeki kilise ile hemen yanındaki ev arasında kalan eski mezarlığı dönüştürerek mekana alternatif bir giriş sağlıyor. Apsise bağlanan eski kapı kaldırılarak, alanı genişleten, yeni bir avlu oluşturuluyor. Pergola, ağaçlar, bitki örtüsü ve su öğesi kilisenin iç mekanına açılan eşikte yeni bir sahne kuruyor.

Proje binanın kabuğuna, cepheye ve çatıya yoğunlaşıyor. Proje, kafes örgü dokusundan yola çıkarak tasarlanan yeni bir tuğla duvara ve Arap tuğlalı beşik çatıya sahip. Tüm sistem, antik duvarların kalıntılarının desteklediği seramik bir mimari kabuk gibi çalışıyor

Binanın dış cephesi; antik kilisenin çatlaklı, yoğun ve düzensiz taş dokusunu tekrar eden bir arka plan gibi penceresiz, kapalı ve opak yükselerek; görsel devamlılığı ve orijinal dokuya uyumu sağlıyor. Diğer yandan, iç mekandaki beyaz delikli tuğlalar, eski ile yeni arasındaki devamsızlığı ve karşıtlığı pekiştiriyor. Eski kilisenin imajı dışarıdan yenilenirken; orijinal kutsal mekânın içedönük, sakin atmosferi korunuyor.

Bazilika tarzı plana sahip kilise 22 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde ve 10 metre yüksekliğinde. Kilisenin 1936’daki yıkımından ayakta kalan iki payanda muhtemelen Romanesk kökenli; apsisin 17. yüzyıldan kalma tonozlu tavanı ise Geç Gotik üslupta inşa edilmiş. Kesme taş duvarlardan inşa edilen kilise yapısı; hava koşullarından, zamanla gelen aşınmadan ve hemen bitişiğine inşa edilen konuttan oldukça etkilenmiş.

Barselona merkezli mimarlık ofisi AleaOlea kilisenin kalıntılarını restore ederek eski kiliseyi çok amaçlı salona çeviriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın