Burcu Hatipoğlu Eren, "İmkansız Medeniyet - TOKİ / Aktaş Mahallesi Örneğinde Feminist Bir Etnografi" kitabında, Ankara Aktaş Mahallesi'nde gecekondudan TOKİ binalarına geçişin kadınlar açısından anlamını araştırdığı çalışmasının bulgularını paylaşıyor.
Kitabın tanıtım metninden:
Yani burada baksana üst üste üst üste. Görsen kimi görürsün? Bu kattakini… Onu da nasıl göreceksin? Kapıyı açamazsın bile. Ama gecekonduda kapın zaten açık, kim gelmiş kim gitmiş görürsün. İstemesen bile konuşursun. Burada evlere kapandık, tepeden baykuş gibi bakıyorsun işte… [eskiden] sokakta oturursun, bahçeler vardır orda, hep bahçelerde buluşursun. Hele yaz akşamları çok güzel olurdu, komşu gezmelerinde gülüp eğlenirdik. Bak onu çok yapamazsın işte binada. Bahçe mi var ki zaten, o da ayrı yani.
Kentsel dönüşüm Türkiye’nin gündemine çok hızlı girdi. Bunun bir “medeniyet projesi” mi yoksa yeni bir rant mekanizması mı olduğu tartışıladursun, Burcu Hatiboğlu Eren, gecekonduların çok katlı TOKİ binalarıyla yer değiştirmesinin kadınlar açısından anlamını araştırıyor. Ankara’nın Aktaş Mahallesi’nde yaptığı araştırmanın bulgularını bizimle paylaşıyor.