İhaleye bu yıl çıkılması beklenen Kanal İstanbul’dan çıkacak hafriyatla Karadeniz ve Marmara çıkışlarına adalar kurulması üzerine proje geliştirilecek.
Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre Kanal İstanbul hafriyatından çıkan toprakla, projeye gelir sağlamak üzere yapay adalar kurulacak. Kanal İstanbul projesinin inşası için bu yıl ihale açılacağı açıklanmıştı. Kanaldan çıkarılacak 2,7 milyar metreküp hafriyatla yapay adalar yapılması planlanıyor. Hafriyatla, Marmara ve Karadeniz’de çıkış noktalarına yapay adalar kurulacak. Bu adaların üzerine de kanalı finanse etmek için gelir getirici projeler yapılacak. Adalara konut yapılması da düşünülüyor.
Haberin detayları şöyle:
Bu kapsamda, kanaldan çıkacak toprakla yapılacak adalara ilişkin detaylar da netleşmeye başladı. Kanal inşasında çıkan her toprağın ada yapmaya uygun olmayacağı belirtilirken, toprak kimyasal değerlerine göre iyileştirmeye tabi tutulacak. Asit ve metal yoğunluğu olan topraklar ayrıştırılacak. Adaların yapılacağı yerin belirlenmesinde de sismik hareketler ve deniz derinliği dikkate alınacak.
Adaların yapımı için öncelikle taş ocaklarından kayalar getirilecek. Bu kayalarda yapılacak tahkimatın ardından, kayaların ortasına Kanal İstanbul toprağı dökülecek. Adaların üzerinde de rekreasyon alanları başta olmak üzere gelir getirici projeler yaratılacak. Projelerin pazarlanmasından elde edilecek gelir, kanalın finansmanında kullanılacak. Bu kapsamda adalar üzerinde konut projesi de geliştirilebilecek.
Projelere göre, adalara da ayrı isimler verilmesi planlanıyor. Yetkililer, adaların üzerinde yapılacak projenin henüz netleşmediğini belirterek “Adalarda hayat olacak. Restoranlar olabilir. Dünyada bunun örnekleri bulunuyor” dedi. Bu adalara yönelik deniz trafiği de oluşacak. Kanal çıkışlarında ve adalarda, liman ve yanaşma alanları olacak.
Şu anda 3 adet planlanan adaların sayısı büyüklüğü ve konumu da yapılacak fizibilite ile hafriyata göre netleşecek.
Kanal İstanbul’un uzunluğu: 43 km
Yatırım tutarı: 15 milyar Dolar
Kanal üzerindeki köprü sayısı: 6
1 Yorum
Daha çok şunun gibi https://goo.gl/lFPtsu