Kıtalararası Metro Ağı Hayal Değil mi?

Hyperloop One isimli şirket, saatte yaklaşık 1200 km'lik hıza çıkabilen hyperloop* ulaşım aracıyla, beş sene içerisinde üç ulaşım şebekesi kurmayı planladıklarını duyurdu.

2014’te kurulan, Elon Musk’ın buluşu olan hyperloop ulaşım sistemini geliştirme çalışmaları yapan Los Angeles merkezli Hyperloop One şirketi, Ekim 2016’da “Hyperloop One Global Challenge” isimli uluslararası bir yarışma açmıştı. Yarışmada, katılımcıların hyperloop sisteminin kendi bulundukları lokasyonlarda nasıl uygulanabileceğine dair öneriler sunmaları isteniyordu. Yarışmada 35 ekip finale kaldı. Finalistlerin önerileri Şubat ayından itibaren 3 farklı sergide sunulacak. Önümüzdeki 5 sene içerisinde 3 rotanın yapımına başlanması planlanıyor. Hyperloop One, ilk etapta aynı bölge içerisindeki farklı kentleri birbirine bağlama; sonra bölgeleri de birleştiren devasa ulaşım şebekeleri oluşturma hedeflerini ajandasına koymuş.

Bu plan, 2003 yılında kartograf Mark Ovenden tarafından tasarlanan, küresel bir yer altı sisteminin nasıl olabileceğini anlatan Dünya Metro Haritası’nı hatırlatıyor. Haritada işaretli olan her bir kentin çalışan bir metro sistemi olduğu ve bazı hatların da 2008 itibariyle açılmasının planlandığı gösterilmiş. Mark Ovenden’ın öngördüğü tarih belki biraz erken olmuş; ancak belli ki öngördüğü şey imkansız değil.

Sistemde trenlerin hızı saatte yaklaşık 1.200 km’ye kadar çıkılabiliyor. Projeler gerçekleştirilebilirse, Ovenden’ın kıtalararası ulaşım sistemleri kurulması hayali gerçeğe dönüşebilir.

*Hyperloop: Elon Musk tarafından tapray (yeni nesil rayötesi sistem) teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracı. Musk bu ulaşım konseptini Ağustos 2013’te isimlendirdi ve duyurdu.

Etiketler

Bir yanıt yazın