Amerikalı bir ekibin geliştirdiği Farm From a Box (Kutudan Çiftlik) projesi, 8 hektarlık alanda tarım yapılması için gerekli en temel teknik altyapıyı sunan birimlerden oluşuyor.
Dünyanın pek çok yerinde yaşayan insanların sağlıklı ve besleyici gıdalara ulaşımının gün geçtikçe daha kısıtlı hale gelmesi sorunundan hareketle üretilen Farm From a Box (Kutudan Çiftlik) projesi, küçük bir çiftlik oluşturmak için ihtiyaç olan minimum teknik altyapıyı bir konteynerde sunuyor.
Gıdanın toplu üretilerek binlerce kilometre uzaktaki tüketiciye ulaştırılmasının sürdürülebilir olmadığını söyleyen ekip, kitlesel üretimi değil kitlelerin kendi besinlerini üretmesini hedeflememiz gerektiğini vurguluyor.
Bu amaçla tasarladıkları Kutudan Çiftlik, yetiştiricilik için temel gereksinimleri içeren tek bir birimle 8 hektarlık alanda tarım yapılmasını sağlıyor. Bu büyüklükte bir tarlada 150 kişinin bir senelik ihtiyacını karşılayacak besin üretilebiliyor.
Konteynerde hazır olan güneş enerjisi panelleri çiftlik birimlerine enerji sağlıyor, her birimin özelleşmiş teknik ihtiyaçlarına cevap verecek düzenlemeler ise ayrıca yapılıyor. Birime entegre edilen damla sulama sistemi, kutunun yerleştiği yerdeki su kaynaklarının verimli kullanılmasını garantiliyor.
Kutudan Çiftlik, bağımsız ve sürdürülebilir çiftçilik anlayışını güçlendirmeyi hedefliyor. İş gücünün verimli kullanılması ve toprağın uzun vadede sağlıklı kalabilmesi ise bu amaca ulaşmakta kritik bir önem teşkil ediyor.