Uluslararası Af Örgütü, yerinden edilen ve mülksüzleştirilen Sur sakinlerinin evlerine dönme haklarıyla ilgili bir rapor yayınladı.
Raporda, 2015’in sonlarına doğru gerçekleşen yoğun güvenlik operasyonları ve devam eden kesintisiz sokağa çıkma yasakları sonucunda Sur’dan zorla çıkarılan ailelerin durumu ortaya konurken; yerinden edilen kişilerin haklarına dair uluslararası hukuk ve standartlar yer alıyor.
Rapor, 2016 yılı boyunca Diyarbakır’da yürütülen bir saha araştırmasına dayanıyor. Af Örgütü, araştırma kapsamında yerinden edilen 26 aile ve akrabaları, avukatlar, aktivistler ve sivil toplum örgütleri, Sur ve Diyarbakır Belediyeleri ve yetkililerle mülakatlar gerçekleştirdi.
Mülakatlarda, evlerini terk etmeye zorlanan aileler, Sur’a dönmek istediklerini ancak evlerinin yağmalanmış ya da yıkılmış olduğunu, bütçelerine uygun ev bulamadıklarını, kira yardımı alamadıklarını anlatıyorlar. Yerinden edilen ailelerin barınma haklarının ihlali ve mal kayıplarının haricinde, çocukların eğitiminin kesintiye uğraması da söz konusu.
Af örgütünün rapora dair yaptığı haberde, “Sur sakinlerinin, hükümet tarafından yürütülmekte olan sokağa çıkma yasağı ve ev yıkımlarının güvenlik gerekçesiyle yapıldığı iddiasının çatışmalar sekiz aydan fazla zaman önce bittiği” için doğru olduğunu düşünmedikleri aktarılıyor. Sur’daki yıkımlar, 2012’de ortaya atılan kentsel dönüşüm projesinin yeniden canlanması için bir neden olarak yorumlanıyor.
Rapor sonunda, Sur’daki insan hakkı ihlallerine karşı Türkiye yetkililerinin yapması gerekenlere dair tavsiyeler yer alıyor.
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.