İzmir Basmane Projesinin ÇED Süreci Başladı

İzmir'de "Basmane Çukuru" olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün Sancak ailesine ait Folkart Yapı bünyesindeki Livamine Madencilik'e verilmesinin ardından, bölge için hazırlanan projenin ÇED süreci başladı.

İkinci derece doğal ve tarihi sit alanı olan ve İzmir’in kalbinedeki şehir parkı olarak bilinen Kültürpark’a bitişik bir noktaya dikilecek olan 67 katlı bina, kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Basmane meydanına dikilecek olan “Folkart İzmir Toplu Konut, İş Merkezi Ve Ticaret Merkezi” adlı yapının proje dosyasıyla ilgili olarak İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruldu. Valilik tarafından incelenen projeye ilk onay gelirken, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamış oldu.

Projede, Basmane meydanına, Kültürpark’ın dibine iki kule dikilmesi öngörülüyor. Gökdelenlerin biri 67, diğeri 48 kat olacak. Yapı içerisinde 420 konut, 170 adet bağımsız bölümden oluşan iş merkezi ve 40 adet bağımsız bölümden oluşan ticaret merkezi, yeşil alan, spor alanı, açık ve kapalı otopark alanı, havuz gibi alanlar yapılacak.

BELEDİYE HİZMET BİNASI DA BURADA OLACAK

Basmane çukurunun yüzde 30 hissesine sahip olan Büyükşehir Belediyesinin de yapılan binada yeri olacak. Büyükşehir için B Blok’taki gökdelen içerisinde 31 bin 200 metrekarelik alan ayrıldı. Zaten sermaye ile birlikte hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece fiziksel olarak da Sancak grubuyla iç içe, yan yana olacak.

Sancaklar gökdelen projesine 450 milyon liralık proje bedeli ayırdı. İnşaatın 2020’de tamamlanması öngörülüyor.

Kentin tam ortasında, Kültürpark’ın bitişiğinde yer alan bu proje tepkilere yol açtı.

ŞPO YÖNETİM KURULU ÜYESİ BAYRAK: İZMİR’İN TARİHİ SERMAYEYE DAĞITILIYOR

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Bayrak, “Kültürpark’ın, tarihi Basmane tren garının, Basmane’deki tarihi oteller bölgesinin, kısacası her tarafı tarih kokan İzmir’in en önemli bölgesinin merkezlerinden bir alanını, sermayeye dağıtmak için zamanında uğraşıp 5 emsal gibi yüksek ve dokuya aykırı kararı verenler kadar, bugün bu alanı ve bu alanla birlikte İzmir’in kent dokusunu iyice yok edecek kararlara tekrardan imza atanlarda geçmiştekiler kadar suçludur” dedi.

İŞTE MADDE MADDE SANCAKLARIN PROJESİ!

Projenin ayrıntılarıyla ilgili madde madde değerlendirmelerde bulunan Uğur Bayrak şunları söyledi:

1. Proje tanıtım dosyasında, toplam inşaat alanının 230 bin metrekare civarında olacağı belirtilmiş. Oysa yürürlükte bulunan imar planlarına göre bu alanın yapı inşaat alanı 104 bin metrekare olarak belirlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde “Yapı İnşaat Alanı” tanımı “Işıklıklar ve avlular hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanları dahil yapının inşa edilen bütün katlarının alanıdır” şeklinde tanımlanmakta olup otoparkların da inşaat alanından sayıldığını unutmamak gerekir. Ama “Katlar Alanı Katsayısı” tanımında ise birçok inşaat alanı hesaba katılmamaktadır. Proje tanıtım dosyasını hazırlayan mühendisler mi unutmuş aradaki farkı, yoksa yönetmeliğin bu ince farkının ileride pek fark edilmeyeceği düşünülerek mi arada 130 bin metrekarelik fark var?

“PROJE DOSYASINDAKİ HESABA GÖRE DAİRELER 10 METREKARE!”

2. İmar Planı notlarında, Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası için yapı inşaat alanının yüzde 30’u, turizm+ticaret için ise yüzde 70 oranı belirlenmiş ve konut kullanımı için “turizm+ticaret alanının üçte birinden fazla olamaz” denmiştir. Oysa proje tanıtım dosyasında konut kullanımı için farklı büyüklüklerde 420 adet 1+0’dan 4+1’e kadar daire seçenekleri olduğu belirtilmiştir. Bu durumda 104 bin metrekare X 0.70 = 72.800 / 3 = 24 bin 266 metrekare konut kullanımı ayrılabilir. 24 bin 266 / 420 = 57 metrekare çıkıyor sonuç… Demek ki 2+1, 3+1 ve 4+1 daireleri çıkarsak, 1+1 daireler 10 metrekareden büyük olamaz… Hesap ortada… Yoksa bilmediğimiz bir hesap mı var?

3. Proje tanıtım dosyasında, bu alana gelecek nüfus hesabının 5 bin 870 kişi olacağı belirtilmiştir. Her ne kadar ülkemizde betona aşk büyük yer tutsa da, yönetmelikler imar planları ile belirlenen nüfustaki her kişinin en az 10 metrekarelik yeşil alan gereksinimi olduğunu belirtir. Proje tanıtım dosyası hesabından hareketle incelediğimizde 20 bin metrekarelik bu alan için 58 bin metrekare yeşil alana ihtiyaç var. Kültürpark’ı çıkarırsak acaba Konak’ta 58 bin metrekare yeşil alan var mıdır?

4. Ayrıca proje tanıtım dosyası eklerinde sunulan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı gösteriminde bu alan ticaret+turizm+konut olarak belirlenmiş olup 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları gösteriminde ise turizm+ticaret olarak belirlenerek konut kullanımı plan notu ile eklemlenmiştir. Bir şehir plancısı olarak eğer proje tanıtım dosyasındaki ekler güncel doğru bilgiler ise üst ölçekli plan ile alt ölçekli planların gösteriminde farklılık bulunmakta olup, yönetmeliklere göre bu farklılığın giderilmesi gerekmektedir. Bu durumda projenin bu şartları ile ruhsat alması mümkün değildir. Ya da proje tanıtım dosyası yanlış bilgiler ile doludur.

Etiketler

Bir yanıt yazın