İklimi Kandıramazsınız

Bir yandan Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan ülkeler diğer yandan başka ülkelerde kömüre yatırım yapıyor.

Doğal Varlıkları Koruma Konseyi’nin (NRDC) raporuna göre, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkeler, başka yerlerdeki kömürlü termik santrallara, kömür madenciliğine ve altyapısına milyarlarca dolar yatırıyor. Dünyanın en büyük kirleticileri, bir yandan Paris Anlaşması’nı onaylayıp karbon salımını azaltma taahhütleri verirken, diğer yandan başka ülkelerdeki karbon kirliliğinin önünü açıyor. Geçen dokuz yılda kömürün gelişimi için toplam 76 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Önümüzdeki dönemde 24 milyar dolarlık kirli yakıt finansmanı planlanıyor.

“Karbon Kapanı: Uluslararası Kömür Finansmanı, Paris Anlaşması’nın ve Temiz Enerji’nin Önünü Tıkıyor” başlıklı rapor, 14 Kasım’da, Fas’taki İklim Zirvesi’nde açıklandı. Doğal Varlıkları Koruma Konseyi ve Uluslararası Oil Change’in hazırladığı rapora göre, geçen dokuz yılda, başta Çin, Japonya, Almanya, Güney Kore ve ABD olmak üzere G20 ülkeleri, Vietnam, Güney Afrika, Avustralya ve Endonezya gibi ülkelerde kömürün gelişimi için 76 milyar dolar yatırım yaptı.

Aşamalı kurtulma

Bu raporun beşte dördünü Çin, Japonya, Almanya ve Güney Kore gerçekleştirdi. Kömür finansmanından en fazla pay alan ülkeler ise Endonezya (11 milyar dolar), Vietnam (10 milyar dolar) ve Güney Afrika (7 milyar dolar). Rapordaki diğer ilginç tespit ise Endonezya ve Güney Afrika’nın kömür finansmanının yüzde 2’sinden faydalanmış olması. Bu tespit, ‘fakir ülkelerin enerjiye erişimini artırma’ yönündeki açıklamaları da çürüttü. Ayrıca, ortaya çıkan rakamların, gerçek değerlerin altında bile olabileceği belirtildi. Çünkü, şeffaf olmayan kurumlar, fosil yakıtlara verilen desteği saklıyor. Raporda, Paris Anlaşması’nda yer alan, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşmanın tek yolunun dünyanın fosil yakıtlardan aşamalı olarak kurtulması olduğu vurgulandı.

Bir öyle bir böyle

NRDC Uluslararası İklim Savunucusu ve raporun yazarlarından Han Chen, “Bir öyle bir böyle davranarak iklimi kandıramazsınız. Bu ülkeler, bir yandan iklim değişikliğiyle mücadele etmeleriyle övünürken, diğer ülkelerde kömürün inanılmaz derecede büyümesine finansman sağlamaları kabul edilemez” dedi. Belantara Vakfı Genel Direktörü Agus Sari de “Endonezya’da şirketler, yükümlülükle ilgili riskler nedeniyle kömür yatırımlarından vazgeçmeye başladı bile.

Endonezya’da enerji meselelerimizi kömürle çözemeyeceğimizin farkındayız” diye konuştu. Oil Change International’dan Alex Doukas ise şunları söyledi: “Japonya ve Çin yenilenebilir enerji teknolojilerinde lider olmalarına rağmen, gezegenimizi kirletmeyi tercih ediyor. Dünyayı tam tersi bir istikamete sürüklüyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın